Ulaştırma ve Altyapı Bakanı bir meclis komisyonunda yaptığı konuşmasında, 2025 yılı bütçesinin sunumunu gerçekleştirdi. Bakan, 2024 yılı için 351 milyar 379 milyon lira ödenek ayrıldığını ve bu yıl içerisinde 28 ilde 112 milyar lira değerinde 50 projenin tamamlandığını duyurdu.
Türkiye Yüzyılı vizyonuyla çevre dostu ve sürdürülebilir projelerin hayata geçirildiğine dikkat çeken Bakan, Marmaray projesinin 62 milyon ton karbon emisyonunu azalttığını ve karbon borsalarından gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtti.
“Demir yolu taşımacılığında büyük hedefler”
Türkiye’nin Orta Koridor üzerinden lojistik merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydeden Bakan, “Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu ile Çin’den gelen yükleri Marmaray üzerinden Avrupa’ya taşıyoruz. Zengezur Yolu ile Bakü Limanı doğrudan Türkiye’ye bağlanacak” ifadelerini kullandı.
Hızlı tren yatırımlarıyla ilgili olarak, 13 bin 919 kilometrelik demir yolu hat uzunluğunun 2028’de 17 bin 287 kilometreye, 2053’te ise 28 bin 590 kilometreye çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, hızlı trenle bugüne kadar 92 milyon yolcunun taşındığı bilgisi verildi.
“Kent içi raylı sistemler genişliyor”
İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli gibi büyükşehirlerde raylı sistem projelerinin devam ettiğini belirten Bakan, “Marmaray ile iki kıtayı birleştirdik. Bugüne kadar 1,2 milyar yolcu taşındı” dedi. Ayrıca, İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metrosu ve Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı gibi önemli projelerin tamamlandığını hatırlattı.
“Denizcilikte dünyada ilk 10 hedefi”
Denizcilik sektöründeki gelişmelere değinen Bakan, Türk sahipli deniz ticaret filosunun dünya sıralamasında 11’inci sıraya yükseldiğini ifade etti. Türk Boğazlarından elde edilen gelirlerin yıllık 212 milyon dolara ulaştığını kaydeden Bakan, Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerin korunması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde projelerin yürütüldüğünü de aktardı.
“Hava yolu trafiğinde büyük sıçrama”
Türkiye’nin hava yolu yolcu trafiğinde Avrupa’da 3’üncü, dünyada ise 7’nci sıraya yükseldiğini belirten Bakan, Malatya, Yozgat, Bayburt-Gümüşhane ve Trabzon’daki havalimanı projelerinin devam ettiğini ifade etti. Yerli ve milli hava trafik yazılımı İRADE’nin kullanımına alındığını da sözlerine ekledi.
Bakan, 2025 yılı için yatırım tekliflerinin bir önceki yıla göre yüzde 26,9 artışla 482 milyar lira olarak belirlendiğini açıkladı.