Burdur’da meydana gelen trafik kazasında, alkollü sürücünün kullandığı aracın takla atması sonucunda ağır yaralanan Fatma Sude Uran, hastanede 8 gün süren tedavisinin ardından beyin ölümü gerçekleşti.
Fatma Sude Uran’ın ailesi, genç kadının organlarını bağışlama kararı aldı. Bağışlanan organlar arasında kalp, böbrekler ve karaciğer yer aldı.
“SON BİR YILDIR DURUMUM AĞIRLAŞMIŞTI”
Uran’ın kalbi, doğuştan kalp yetmezliği yaşayan ve iki çocuk babası olan bir hastaya 21 Kasım’da, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi öğretim üyelerinin liderliğindeki ekip tarafından nakledildi.
Mehmet Yıldırım, hayatının büyük bir kısmını hastanelerde geçirmek zorunda kaldığını ifade ederek, “Hastalağım doğuştan beri var, fakat son bir yıldır durumum ağırlaştı. Nakil olabilmek için Gaziantep’ten Antalya’ya taşındım. Burada yaşamaya başladım ve gerçekten yorucu bir süreç geçirdim. Solunum problemleri yaşıyordum. Ömrüm hastanelerde geçti. Gaziantep’te tedavi oluyordum ve acil bir nakil ihtiyacı olduğu ifade edildi.” şeklinde konuştu.
“ARTIK DAHA GÜZEL BİR YAŞAM BENİ BEKLİYOR”
Nakil haberini aldığında tarifsiz duygular hissettiğini belirten Yıldırım, “Akdeniz Üniversitesi benim ilk tercihimdi. Hocalarıma güvenim vardı. Akşam saatlerinde beni hastaneye çağırıp nakil olacağımı söylediler. Farklı bir duygu. Çok heyecanlandım. Şükürler olsun ki kurtuldum. Geldiğimde çocuklarım uyuyordu. Benim durumumu merak ediyorlardı. Allah bütün organ bekleyenlere yardımcı olsun.” dedi.
Yıldırım, hastane sürecinin iyi gittiğini ifade ederek, “Hocalarımız ve hastane çok iyi. Bundan sonraki süreç daha iyi olacak. Daha güzel bir yaşam beni bekliyor. Eskiden hareket etmekte zorlanıyor, koşamıyor ve spor yapamıyordum. 13 ay boyunca kalp piliyle yaşadım. Artık buna ihtiyaç duymayacağım.” şeklinde konuştu.
“KALP VE AKCİĞER NAKLİNDE HIZLI OLMAK GEREKİYOR”
Prof. Dr. Ömer Bayezid, “Burdur’da bir trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen hasta yakınları organ bağışında bulundu. Bekleyen hastamız vardı; ancak hasta 90 kilo, organ sahibi 45 kiloydu. Kalp naklinde vücut metrekare uyumu gereklidir. Küçük bir kalp, iri bir insan için uygun değildir.” ifadelerini kullandı.
Bayezid, 10 yıldır kalp bekleyen Mehmet Yıldırım’ı çağırdıklarını belirterek, “Daha önce de iki kez nakil için çağırmıştık ama gerçekleştirememiştik. Şimdi başarılı bir nakil yaptık. Kalp naklinde 5 saati aşmamak gerekiyor. Diğer organların süresi daha uzun, fakat kalp ve akciğer naklinde hızlı olmak şart.” dedi.
Ameliyatın 4 saat sürdüğünü ve hastanın durumunun çok iyi olduğunu belirten Bayezid, “Hastamız yoğun bakımda tedavi altında. Yaklaşık bir hafta yoğun bakımda kalacak ve ardından 3 hafta serviste yatacak. Taburcu olmasına az kaldı.” dedi.
“KALP HASTALARI NAKİL BEKLERKEN HAYATINI KAYBEDİYOR”
Organ bağışları üzerindeki dikkat çekici noktalara değinen Prof. Dr. Bayezid,