ANKARA-Sivas SRT
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı, Fransa’nın Türkiye’nin dış ticaretinde hem ithalat hem de ihracat açısından altıncı sırada bulunduğunu aktardı ve 2024 yılı sonunda dış ticaret hacminin 22,5 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti. “Pandemi öncesinde ticaret hacmimiz için 20 milyar dolar hedefi koymuştuk. Bu hedefe ulaştığımızı görüyoruz, ancak bu rakam iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan uzak. Özellikle Ankara’nın Fransa ile ticaretini artırmak istiyoruz,” dedi. Ayrıca, Yeşil Mutabakat süreci ve global ekonomik gelişmeler hakkında sürecin ertelenmesi gerektiğini belirtti.
Fransa Büyükelçisi ile birlikte, büyükelçilik ekonomi dairesi başkan yardımcısı, konsolos yardımcısı ve sürdürülebilir kalkınma ataşesi, Ankara Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine yönelik konular irdelendi.
Baran, Büyükelçi Dumont’a Ankara ekonomisi hakkında detaylı bilgi sundu. Başkent’teki organize sanayi bölgelerinde yer alan 15 binden fazla firmanın iç ve dış pazara üretim yaptığını belirten Baran, Ankara’nın savunma, havacılık, medikal sanayi, yenilenebilir enerji gibi alanlarda uluslararası rekabet gücüne sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, şehirde birçok üniversite, teknokent, araştırma ve geliştirme merkezinin bulunduğunu aktardı ve “Ankara, teknoloji üretim ve geliştirme konularında da öncü bir şehir,” dedi.
Türkiye ile Fransa arasındaki yatırım ve ticaret ilişkilerine de dikkat çeken Baran, Fransa’nın Türkiye’nin dış ticaretinde altıncı sırada olduğunu belirterek 2024 yılı sonunda dış ticaret hacminin 22,5 milyar dolara yükselebileceğini ifade etti. Ayrıca, “Pandemi öncesinde ticaret hacmimiz için 20 milyar dolar hedefi koymuştuk. Bu hedefe ulaştığımızı görüyoruz, ama bunun da ötesinde daha fazla gelişim istiyoruz,” dedi.
Fransız sermayeli yaklaşık 1.700 şirketin Türkiye’deki faaliyetlerinin toplam yatırımının 8,5 milyar dolara yaklaştığını belirten Baran, Türk şirketlerinin de Fransa’da yatırım yaptığını vurgulayarak, iki ülke arasındaki yatırım, ticaret ve turizm ilişkilerinin geliştirilebileceğini kaydetti.
Vize desteği talebi
Baran, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde Fransa’nın desteğini beklediklerini dile getirdi. Ayrıca, AB’nin Schengen vizesi uygulamalarının iş insanlarını zor durumda bıraktığını ifade etti. Yeşil Mutabakat sürecinden ve global ekonomik gelişmelerden de söz ederek, bu sürecin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“30 milyar dolar için söz verdim”
Büyükelçi Dumont, 2023 yılı Eylül ayında göreve başlarken Cumhurbaşkanı’na iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma sözü verdiğini belirterek, “Ülkelerimiz arasındaki ticaretin dengeli bir şekilde gelişmesinden memnunuz. Ticaret hacmimizi nasıl daha da geliştirebileceğimizi konuşmak istiyoruz,” dedi.
Dumont, geleceğe dair sanayi yatırımlarını geliştirme konusuna da değinerek, “Gelecekteki sanayiye dair yatırım iş birliklerini nasıl güçlendirebileceğimize dair çalışmalar yapıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Büyükelçi, Fransa’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yakınlaşmasını destekleyen ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, “AB değerler birliğidir ve Türkiye’nin bu değerler birliğine dahil olması bizler için önemlidir,” dedi.