Kanada’nın 2021 yılında Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosu sonucunda İHA ve SİHA’larda yaşanan kamera sistemi sorunu, ASELSAN’ın geliştirdiği ASELFLIR-500 Elektro-Optik sistemi ile çözüme kavuşturuldu. İHA ve SİHA’ların etkinliği açısından büyük bir öneme sahip olan kamera sistemi, ambargonun aşılmasıyla tekrar kullanılabilir hale geldi. ASELFLIR-500, yüksek çözünürlükte görüntüleme, gece ve gündüz operasyon kabiliyeti, genişletilmiş arayüz entegrasyonu gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. Azerbaycan Hava Kuvvetleri, bu sistemleri Bayraktar AKINCI İnsansız Hava Araçları’nda kullanmak üzere satın aldı. Bu yeni sistemler sayesinde Azerbaycan Hava Kuvvetleri envanterinde önemli bir yenilik ve güç kazanmış oldu.
Kanada’nın ambargo kararı, Türkiye’nin SİHA’ları ile yaptığı Karabağ operasyonu sırasında alınan stratejik bir karardı. Türkiye’nin SİHA’ları, operasyon sırasında önemli bir rol oynamış ve başarının sağlanmasında etkili olmuştu. Ancak Kanada’nın ambargo kararı nedeniyle Türkiye’ye uygulanan silah kısıtlamaları, L3Harris şirketinin geliştirdiği WESCAM MX-15D EO/IR görüntüleme sisteminin ihracatını durdurmuştu. Bu durum, Türkiye’nin İHA ve SİHA’larında yaşanan ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmıştı. Ancak ASELSAN’ın hızlı bir şekilde geliştirdiği ASELFLIR-500 sistemi, bu problemi çözme konusunda önemli bir adım oldu.
ASELSAN, ASELFLIR-500 sisteminin Azerbaycan’a ihracatını gerçekleştirdi ve böylece Kanada’nın uyguladığı ambargo karşısında etkili bir yanıt verdi. ASELFLIR-500, önceki CATS elektro-optik sisteminin gelişmiş bir versiyonu olarak sunuluyor. Yeni sistem, 4096×2880 HD gündüz, 1280×720 HD IR ve SWIR kameralarıyla donatılmış durumda. Ayrıca 35 kilometreye kadar lazer hedef işaretleme menzili sağlayarak İHA’lar için daha keskin görüntüleme ve hedef tespiti imkanı sunuyor.
TOLUN mühimmatı ise, hava platformlarından atılabilen ve sert ve yumuşak hedeflere karşı kullanılabilen bir mühimmat olarak öne çıkıyor. TOLUN, entegre bir GPS/INS güdüm sistemine sahip olup fırlatıldığı irtifaya bağlı olarak 100 kilometre menzile sahip. Ayrıca, standart versiyonu küresel navigasyon uydu hizmetleri ve ataletsel navigasyon sistemlerini kullanarak hedefe yüksek doğrulukla yönlendirilebiliyor. TOLUN’un gelişmiş versiyonu olan IIR Arayıcı Başlıklı TOLUN ise halen test aşamasında bulunuyor.