Bir grup bilim insanı, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) aracılığıyla Perseus Moleküler Bulutu’nda 6 adet “başıboş gezegen” keşfettiklerini duyurdu. NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) işbirliğiyle geliştirilen JWST, son üç yıldır gözlem yapıyor. Bu teleskop, eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini aldı ve sürekli yeni bilgiler sağlamaya devam ediyor.
Tespit edilen 6 “başıboş gezegen”, herhangi bir yıldıza bağlı olmayan gök cisimleridir. Bu gezegenler, Perseus Bulutu’nda bulunan ve Dünya’ya 960 ışık yılı uzaklıktaki “NGC 1333” bulutsusunda keşfedildi. JWST’nin kızılötesi kameralarıyla görüntülenen NGC 1333’teki türbülanslı ortamın, gaz ve tozun birleşerek yıldız ve diğer gök cisimlerinin oluşumuna olanak sağladığı belirtildi. Ayrıca, 6 “başıboş gezegenin” Jüpiter’den büyük olduğu vurgulandı.
Araştırma sonuçlarına göre, tespit edilen “başıboş gezegenlerden” birinin kütlesi Jüpiter’in beş katı büyüklüğünde ve yaklaşık olarak 1600 Dünya’ya eşit seviyede. Bu gezegenin etrafındaki tozlu disk, bir yıldız oluşumunu anımsatıyor ve “mini gezegenlerin” burada oluşabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, “NGC 1333” içinde yeni doğan yıldızlarla birlikte 5-10 Jüpiter kütlesinde gezegenlerin yanı sıra, nadir görülen “kahverengi cüce” ve bir gezegen kütlesine sahip bir başka gök cisminin tespit edildiği belirtildi.
“Kahverengi cüceler”, gezegenlerden daha büyük ancak yıldızlar kadar kütle barındırmayan gök cisimleri olarak biliniyor. Bu keşif, astronomlar ve uzay bilimciler için önemli bir adım olup, evrenin oluşumu ve yapısı hakkında yeni bilgiler sağlamaktadır. gelecek yıllarda yapılacak daha detaylı incelemelerle, “başıboş gezegenlerin” kökeni ve evrimi hakkında daha fazla bilgi edinilmesi bekleniyor.