Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Devlet Memurları Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. 8 yıl boyunca herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara sağlanan ilave kademe hakkı, artık sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de geçerli olacak.
Ayrıca, yabancı ülkelerin resmi kurumları veya uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmak isteyen memurlara aylıksız izin verilebilecek. Bu uygulama, kamu görevlilerine, ulusal menfaatler doğrultusunda mesleki gelişimlerine katkıda bulunma fırsatı sunuyor.
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ilgili maddeleri uyarınca, yönetici görevinden ayrılıp başka kadrolara atanmış olanlar, güvenlik soruşturması yapılmaksızın en geç 3 ay içinde eski görevlerine dönebilirler. Bu durumda, eski özlük hakları korunacak ve kadrolar otomatik olarak ihdas edilecektir.
Memurların, Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görev almak istemeleri halinde, görev süresince 10 yıla kadar aylıksız izin alma imkanı sağlanacak.
Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrası, uzman yardımcılığına atananlar, en az 3 yıl çalıştıktan sonra kabul edilen tezleriyle yeterlik sınavına girmeye hak kazanacak. Yeterlik sınavlarının, en geç 6 ay içinde gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Değişiklikler, Devlet Memurları Kanunu ile diğer ilgili kanun ve kararnamelere de yansıdı. Söz konusu düzenlemeler, 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerlilik kazanacak.
Mücbir sebep durumunda vergi ödevlerinde ertelemeler getiren Vergi Usul Kanunu’na ek düzenlemeler yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep hallerini ilan etmek ve vergi ödevlerini düzenlemekle yetkilendirildi.
Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına ilişkin belirli düzenlemeler de hayata geçirildi. Bu kapsamda, hakim ve savcıların terfi işlemleri ile ilgili süreçlerin hızlandırılmasına yönelik düzenlemeler yapılmış ve kadrolu personelin diğer kamu kurumlarına atanması için genel hükümler çerçevesinde işlemler gerçekleştirilecektir.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, sözleşmeli personel çalıştırma yetkisini de kullanarak, belirli kriterler çerçevesinde sözleşmeli bilişim personeli istihdamında farklı uyarlamalara gidilebilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapılan düzenlemelerle, Bakanlığın görev ve yetkileri netleştirilmiş; döner sermaye işletmesi kurma yetkisi de eklenmiştir. Bu kapsamda 500 milyon lira döner sermaye tahsis edilmesi karara bağlanmıştır.
Devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiştir. Yapılan tartışmalar sırasında, görüşmelerin genel ahlak çerçevesinde sürdürülmesi gerektiği hatırlatılmış ve milletvekillerinin saygın bir dil kullanmaları gerektiği vurgulanmıştır.