Ege’de gergin bekleyiş sürüyor…
Yunan adaları Santorini, Amorgos ve Anafi’de deprem hareketliliği devam ediyor.
EN BÜYÜK DEPREM 5,2
Dün gece, 30 dakika içinde bölgedeki Richter ölçeğine göre 4,1 ile 4,8 büyüklüğünde toplam 6 ayrı deprem meydana geldi. Olayların başlangıcından bu yana kaydedilen en büyük deprem ise sabah saatlerinde gerçekleşti ve Richter ölçeğine göre 5,2 büyüklüğüne ulaştı.
Yetkililerin endişeleri nedeniyle binlerce kişi, hava ve deniz yollarıyla Santorini’yi terk edip Atina ve diğer destinasyonlara yöneliyor.
TSUNAMİ TEHLİKESİ
Büyük bir depremin tsunamiye neden olabileceği gerekçesiyle yetkililer, insanların kıyı bölgelerinden uzak durmaları ve iç kesimlere yönelmeleri konusunda uyarıda bulundu.
VOLKAN PATLAMASI RİSKİ VAR MI?
Şu ana kadar büyük bir hasar veya yaralanma bildirilmedi, ancak bazı küçük ölçekli kaya kaymaları yaşandı.
Associated Press’e konuşan uzmanlar, volkanik patlama riskinin teorik bir olasılık olduğunu belirtse de, şu anda böyle bir beklenti içinde değiller.
Selanik Üniversitesi’nden bir uzman, “Bütün bilim insanları bunun son derece düşük bir ihtimal olduğu konusunda hemfikir” ifadelerini kullandı.
BÖLGEDE İKİ VOLKAN MEVCUT
Santorini, Güney Yunanistan’daki Mora’dan Kiklad adalarına kadar uzanan Helenik Volkanik Yay üzerinde bulunuyor. Bölgedeki iki volkan, Santorini’nin kalderasındaki Nea Kameni ve Santorini’nin yaklaşık 8 kilometre kuzeydoğusundaki Kolumbo adındaki denizaltı volkanıdır.
Deprem Planlama ve Koruma Örgütü Başkanı, “Henüz büyük bir depremden bahsedemiyoruz” dedi; fakat birçok senaryonun masada olduğunu ve hangi senaryonun gerçekleşeceğini kesin olarak tahmin etmenin imkansız olduğunu belirtti.
BÜYÜK AMARGOS FAYI HAREKETE GEÇTİ
Bir diğer jeofizik uzmanı, “Ne yazık ki sismik aktivite azalmıyor, aksine yoğunlaşıyor” açıklamasında bulundu.
Uzman, “Sismik alan kuzeydoğuya doğru genişliyor ve 1956’daki büyük Amorgos fayının harekete geçtiği açık. Tüm bu aktivite, bir deprem öncesi dizisinin belirtilerini taşıyor; ve ana depremin gecikmesi, beklenen büyüklüğün artacağı anlamına geliyor” dedi.
Uzman, en kötü senaryonun, tarihsel olarak büyük depremlerin (7.7 ve 7.2) kaydedildiği bir durum olduğunu ekledi. Ancak, en muhtemel sonucunun büyük depremin kısa süre içinde gerçekleşeceği olduğunu öngörüyor.
17 BİN YILDA BİR OLUYOR
Doğal Afetler alanında bir başka uzman ise, depremlerin ne zaman duracağına dair tahmin yapmanın henüz erken olduğunu belirtti. Bu durumun Yunan standartlarına göre “çok nadir” gerçekleştiğini vurguladı.
Uzman, “Yaz aylarından bu yana yanardağda bir hareketlenme olup olmayacağını kesin olarak söylemek zor; ancak Santorini’deki yanardağ için ortalama her 50 yılda bir küçük çaplı patlamalar yaşandığını söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.
Yunanistan’ın en popüler turistik noktalarından biri olan Santorini, antik çağda büyük bir volkanik patlamanın ardından bugünkü şekline kavuş