ANKARA-Sivas SRT
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Meclis’teki “nöbetçi bakan” uygulaması çerçevesinde, İŞKUR Gençlik Programı’na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, Cumhurbaşkanı’nın kamu üniversitelerinde eğitim gören öğrencilere müjdeler vererek, İŞKUR Gençlik Programı ile gençlere sunulan hizmetlerin tek bir platformda toplandığını duyurdu.
Gençlere hem eğitim hem gelir desteği
İŞKUR Gençlik Programı aracılığıyla üniversite öğrencilerine, deneyim kazanma ve iş gücü piyasasına daha hazır bir şekilde katılma olanağı sağlanması hedefleniyor. Bakan, programın içinde gençlere mülakat teknikleri, CV hazırlama, iş arama motivasyonu, halkla ilişkiler ve finansal okuryazarlık gibi temel dersler verileceğini belirtti. “Tecrübe eksikliği, gençlerin iş gücü piyasasına girişinde en büyük engellerden biridir. Bu engeli İŞKUR Gençlik Programı ile kaldırıyoruz,” şeklinde konuşan Bakan, öğrencilerin üniversite dönemlerinde çalışma fırsatı elde edeceklerini vurguladı.
Programdan faydalanan gençlere günlük bin 83 lira destek
İŞKUR Gençlik Platformu ve İŞKUR Mobil Uygulaması üzerinden başvuruların kabul edileceği programda, her üniversite öğrencisinin haftada 3 gün çalışma imkanı elde edeceği ifade edildi. Programa katılan öğrencilere günlük 1083 lira ödenecek. Program kapsamındaki 5 gün çalışan bir öğrenci yaklaşık 5 bin 415 lira, 14 gün çalışan bir öğrenci ise 15 bin 162 lira gelir desteği alacak. Ayrıca, katılımcıların sigorta primleri işveren tarafından karşılanacak.
Bakan, programın hane geliri 3 asgari ücretin altında olan öğrenciler için açık olduğunu belirtti ve gençlerin bir hafta sonra programa başvurabileceğini duyurdu. İŞKUR Gençlik Programı, üniversiteli gençlere iş gücü deneyimi sağlarken gelir desteği sunarak, kamusal hizmetlerin desteklenmesi ve sürdürülebilir kampüs faaliyetleri gibi alanlarda uygulanacak.
Rektörlerden yoğun ilgi
Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına göre, bu yıl 200 bin üniversite öğrencisinin yararlanacağı İŞKUR Gençlik Programı’nın, önümüzdeki dört yıl içinde toplamda 1 milyon gence ulaşması hedefleniyor. Rektörlerin programa gösterdiği yoğun ilgi, üniversite öğrencilerinin bu fırsattan büyük ölçüde faydalanacaklarının sinyallerini veriyor.
Programa kimler katılabilir?
Program, kamu üniversitelerinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açıktır. Katılımcılar, ağaçlandırma, geri dönüşüm, enerji verimliliği gibi sürdürülebilir kampüs faaliyetlerinin yanı sıra, dijital dönüşüm, girişimcilik ekosistemi ve sosyal hizmet gibi çeşitli alanlarda çalışma fırsatı bulacaklar. Ayrıca, katılımcıların başka bir işte sigortalı olmaları durumunda herhangi bir engel bulunmamaktadır.