1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Gırtlak Kanseriyle Mücadelede Sigaranın Kötü Etkisi

Gırtlak Kanseriyle Mücadelede Sigaranın Kötü Etkisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da yaşayan bir avukat, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü şikayetiyle Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne başvurdu. Burada yapılan tetkikler sonucunda 3’üncü evre ‘gırtlak kanseri’ tanısı konuldu.

Aldığı bu haberle sarsılan avukat, tümörün alınması için hemen ameliyata alındı.

Başarıyla tamamlanan operasyonun ardından hastanın yutma sorunu çözüldü; ancak sesini kaybetti.

“KULLANIRKEN ÖZGÜRLÜK SANDIM, BENİ ESİR ALMIŞ”

Yazarak iletişim kurmaya başlayan avukat, 35 yıl boyunca günde 2 paket sigara içtiğini belirtti. “Sigarayı kullanırken keyif ve özgürlük sanırdım. Oysa o beni esir aldı. Sigarayı 2 yıl önce bıraktığımda artık çok geç kalmıştım. Aslında 2017 yılında tansiyon nedeniyle ölümden döndüm. Sigara beni uyardı, aldırmadım. Çok iyi bir sporcuyken ve çok konuşkan bir insanken şu an yaşam mücadelesi veriyorum” şeklinde konuştu.

“GIRTLAK KANSERİNDEN EN ÖNEMLİ NEDEN SİGARA”

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği’nden bir uzman, gırtlak kanserinin ses kısıklığı, boyunda kitleler, yutma problemleri ve kilo kaybıyla kendini gösterebildiğini ifade ederek, “Gırtlak kanseri, kıkırdak yapısıyla korunduğu için erken evrede teşhis edilebilir. Erken evrede son derece yüz güldürücü sonuçlar elde ettiğimiz bir kanser türü. Ancak hastamız biraz geç başvurdu, 3’üncü evrede yakaladık; ama yine de ameliyatını gerçekleştirdik. Yaptığımız operasyonla tümörü temizledik ve yutma problemini hallettik. Konuşma problemi için 1,5 ay sonra protez uygulaması yapacağız. Hastamızın en kötü özelliği çok sigara içmesiydi. Gırtlak kanserinde özellikle sigarayı vurgulamak çok önemlidir. Sigara, gırtlak kanserinin en önemli nedenidir ve bu hastalığa yüzde yüz oranında sigara neden olmaktadır” dedi.

“PROTEZLE SESİNİ DUYURABİLECEK”

Uzman, hastanın protez sürecine de değinerek, “Hastamız avukatlık mesleğini icra ediyor ve sesine ihtiyacı var. Sesini profesyonel olarak kullanabiliyor olacak. Protezle sesini karşıya duyurabilecek, derdini anlatabilecek. Şimdi patoloji sonucunu bekleyeceğiz. Sonuca göre belki ilave ek doz radyoterapi ihtiyacımız olacak. Sonrasında hastanede yaklaşık 5 yıl boyunca düzenli kontrollerimiz olacak. 2 hafta üzerinde ses kısıklığı olanlar mutlaka bir KBB uzmanına başvursun ve sigaradan da uzak dursunlar. Bu tür kanserlerin tedavisi mevcut ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte son derece başarılı sonuçlar almaktayız” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gırtlak Kanseriyle Mücadelede Sigaranın Kötü Etkisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sivas SRT ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!