Dün akşam saatlerinde dünya gözlerini Güney Kore’ye çevirdi.
Güney Kore Devlet Başkanı, muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla sıkıyönetim ilan etti.
Başkan, muhalefeti “hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle” suçlayarak, sıkıyönetimin “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını” savundu.
DEVLET BAŞKANI SIKIYÖNETİM İLAN ETTİ: GÜNEY KORE’DE KARIŞIKLIK…
Sıkıyönetim kararının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Başkan, ülkeyi özgür ve demokratik bir şekilde yeniden inşa edeceklerini belirtti.
Sıkıyönetim ilanının hemen ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı vererek teyakkuzda olunması çağrısı yaptı.
Ayrıca “sıkı yönetim birlikleri” olarak görevlendirilen askerler Ulusal Meclis’e girdi.
ORDU, ULUSAL MECLİS’E GİRDİ
Ordunun Ulusal Meclis’e girmesiyle birlikte güvenlik endişeleri belirgin şekilde arttı.
Güney Kore ordusu, parlamento ve siyasi partilerin faaliyetlerinin yasaklandığını açıkladı.
Başkanın sıkıyönetim ilanının ardından Ulusal Meclis yerleşkesine erişim, korumalar ve polis tarafından kısıtlandı.
KORELİLER VE POLİSLER ARASINDA ARBEDELER YAŞANDI
Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar ve polis memurları, sadece milletvekilleri, parlamento personeli ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolü sonrası girişine izin verdi.
Başkanın sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan birçok vatandaş ile polis arasında arbede yaşandığı bildirildi.
Ülkenin ana muhalefet partisi, kararın ardından milletvekillerini parlamentoya çağırdı.
Ulusal Meclis’te gerçekleştirilen acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin önerge verildi ve büyük bir çoğunlukla kabul edildi.
Bunun üzerine Başkan, bakanlar kurulunu topladı ve kabinenin onayıyla sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurdu.
Başkan, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Ulusal Meclis’ten sıkıyönetimin kaldırılması yönünde bir talep geldi, ben de sıkıyönetimi uygulamak üzere seferber edilen birlikleri geri çektim” ifadelerini kullandı.
DEVLET BAŞKANI’NIN DANIŞMANLARI İSTİFA ETTİ
Ulusal Meclis’teki oylamanın ardından sıkıyönetimi sonlandırma kararı alan Başkan, uygulamak için görevlendirilmiş askerlerin meclis yerleşkesinden çekildiğini söyledi.
Bununla birlikte Başkanın ani sıkıyönetim kararının ardından Devlet Başkanlığı Sekreteri, Ulusal Güvenlik Danışmanı, Siyasi Başdanışman ve 7 kıdemli danışman topluca istifa etti.
“DERHAL İSTİFA ETMELİDİR”
Muhalefet partisi tarafından yapılan açıklamada, Başkanın sıkıyönetim ilanına sert bir şekilde tepki gösterildi ve “Derhal istifa etmemesi halinde azil işlemlerinin başlatılacağı” ifade edildi.
“Başkan, Anayasa’yı yok etme ve demokrasiyi ayak