NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, hem asteroit hem de kuyrukluyıldız özellikleri taşıyan ve bilim camiasının dikkatini uzun süredir çeken 2060 Chiron adlı gökcismini incelemeye devam ediyor.
1977 yılında keşfedilen 2060 Chiron, “centaur” olarak adlandırılan bir sınıfa ait bir gök cismi. Buz ve taş yapısıyla hem bir asteroidi hem de kuyrukluyıldızı andıran Chiron, adını Yunan mitolojisindeki yarı insan yarı at varlıklardan alıyor. Centaurlar, Güneş Sistemi’nin uzak ve soğuk bölgelerinde oluşan ve zamanla iç kısımlara doğru ilerleyen gökcisimleri olarak biliniyor.
Bilim insanları, centaurların Güneş’e yaklaşırken yüzeylerinde bulunan buzların süblimleştiği ve etraflarında gazdan oluşan bir hale, yani koma meydana getirdiğini düşünüyor. Ancak Chiron, centaur ailesinin diğer üyelerinden oldukça farklı bir yapı gösteriyor.
“Daha önce hiç görmediğimiz bir şey”
Merkez Florida Üniversitesi’nden bir araştırmacı, Chiron’un alışılmışın dışında bir özellik sergilediğini vurguluyor.
James Webb Teleskobu ile gerçekleştirilen gözlemler, Chiron’un yüzeyindeki buzların önceki centauarlarda hiç görülmemiş türden olduğunu ortaya koydu.
Geçmişe ışık tutuyor
Araştırma ekibi, ilk kez bir centaurda su buzu, etan ve propan gibi moleküllerin tespit edildiğini açıkladı. Bu moleküllerin, güneş ışığının yüzeydeki metan ve su ile etkileşimi sonucunda oluştuğu düşünülüyor.
Su ve karbondioksit gibi temel bileşiklerin, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Güneş Sistemi’nin ilk dönemlerinde Chiron’un yapısına dahil olduğu tahmin ediliyor.
Bir diğer araştırmacı, centaurların zaman içinde fazla değişmediğine dikkat çekti.
Daha net gözlemler yapılacak
Chiron’un önümüzdeki 20 yıl içinde Güneş’e yaklaşması bekleniyor. Haliyle daha parlak hale gelecek ve bilim insanlarına daha detaya inmelerine olanak tanıyacak. Bu süreç, centaurların farklı davranışlarının nedenleri ile Güneş Sistemi’nin geçmişine dair birçok cevapsız sorunun yanıtlanmasına yardımcı olabilir.
(Fotoğraf: William Gonzalez Sierra)
Kaynak: Sivas SRT