RABİA ŞAHİN / ANKARA-Sivas SRT
Birlik Haber Ajansı (Sivas SRT) Genel Müdürü tarafından hazırlanan ve Çay TV üzerinden canlı olarak yayınlanan “Başkentten Karadeniz Gündemi” programı, 2024 yılının son bölümünü gerçekleştirdi.
Programda, Karadeniz bölgesindeki çevresel sorunların temel nedenleri, kaçak yapılaşmanın doğaya etkileri, Çaykur işçileri ile ilgili meseleler ve 2024 yılının önemli olayları değerlendirilirken, konuk olarak gazeteciler Ömer Şan ve Orhan Kemal Erkılıç yer aldı.
Gazeteci Ömer Şan, Karadeniz’deki çevresel müdahalelerin sonuçları üzerine dikkat çekti. İklim değişikliği ve insan faaliyetlerinin doğa üzerindeki tahribatı hakkında değerlendirmelerde bulunan Şan, su döngüsü ve doğaya yapılan müdahalelerle ilgili uyarılarda bulundu. Ayrıca, küresel çapta yaşanan sorunlara vurgu yaptı.
Ömer Şan’ın iklim değişikliği üzerinden yaptığı değerlendirmelerden bazıları şöyle:
‘’Bir su döngüsü var. Siz bu suları hapsederseniz, yok ederseniz, tünellere sokarsanız bu döngünün önünü kesmiş olursunuz. Dolayısıyla müdahaleyi siz başlatmış oluyorsunuz. Burada doğal afet değil; siyasi afet yaşatmış oluyorsunuz.
İklim değişikliğini önlemek için önlemler almamız lazım. Doğaya direkt müdahaleyi konuşturmamız lazım.
Ankara’da yağması gereken yağmur Yemen’de yağıyor, Çin’de yağmur ormanlarında yağması gereken yağmur başka yerde yağıyor. Önceden yağmur için belli ritüeller yapılırdı, şimdi ise yağmur bombası atılarak Ankara’nın karı, Çin’in yağmuru çalınıyor. Oysa doğa, sistem yukarıdan aşağı başladığı zaman ne kadar yağması gerekiyorsa o yine yağıyor. Beklenen bölgelerde yağmur yağmadığı zaman bu sistemin sorgulanması gerekiyor.’’
Şan, doğa olaylarının doğal süreçler içinde ilerlemesi gerektiğini belirtirken, insan müdahalesinin ekolojik dengeyi bozduğunu ifade etti. Bu tür müdahalelerin iklim krizini derinleştirdiğini dile getiren Şan, çözüm için sürdürülebilir politikalar ve doğaya saygı duyan bir anlayışın gerekli olduğunu vurguladı.