Korku evleri, adrenalin ve heyecan tutkunlarının en çok tercih ettiği etkinliklerden biri olmaya devam ediyor.
Dünya geneline hızla yayılan korku evleri hakkında çeşitli teoriler bulunmakta.
Korkunun kalbe zarar vereceğine dair sosyal medyada yayılan spekülasyonlar mevcutken, bilim insanları bu iddialara karşıt görüşler sunuyor.
“KORKU EVLERİ İLTİHAPLANMAYI AZALTIYOR”
Korku ve akut stres tepkilerinin hayatta kalma için kritik bir rol oynadığı biliniyor. Bu duygular, vücudu tehlikeye karşı hazırlayan “savaş ya da kaç” tepkisini tetikleyerek adrenerjik sistemi harekete geçiriyor.
IFL Science’de yer alan bilgilere göre, korku evlerine gitmenin iltihaplanmayı azaltma potansiyeli olduğu öne sürülüyor.
ETKİLERİ İNCELENİYOR
Aynı zamanda adrenerjik sistemin bağışıklık sistemini etkileyerek kronik hastalıklarla bağlantılı olan düşük dereceli inflamasyonu azaltabileceği düşünülüyor.
Son yıllarda bilim insanları, ekstrem sporlar veya korku temalı film izlemek gibi eğlence amaçlı korku deneyimlerinin vücut üzerinde yarattığı etkileri incelemekte.
KORKU EVİ DENEYİ
Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’nden araştırmacılar, gerçekleştirdikleri yeni çalışmada korku evlerinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini araştırdı.
Ortalama yaşları 30 olan 113 gönüllü, Vejle kentindeki bir korku evinde yaklaşık 1 saat geçirdi. Bu süre zarfında katılımcıların kalp atış hızları kaydedildi ve ardından ne kadar korktukları raporlandı.
Katılımcılar, korku evindeki deneyimlerinde katil palyaçolar, elektrikli testere kullanan saldırganlar ve zombilerle karşı karşıya geldi.
İLTİHAPLANMA SÜRECİ GERİLEDİ
Sonuçlarını Brain, Behavior, and Immunity adlı dergide yayımlayan araştırma ekibi, etkinlik öncesinde, hemen sonrasında ve üç gün sonra katılımcıların inflamasyon belirteçlerini ve bağışıklık hücrelerini inceledi.
Etkinlikten önce düşük dereceli inflamasyonu olan katılımcıların büyük bir kısmında, korku evinden çıktıktan üç gün sonra inflamasyon belirteçlerinde gerileme gözlemlendi.
KORKUNUN OLUMLU ETKİLERİ VAR MI?
Bu çalışma, eğlence amaçlı korkunun iltihaplanmayı azaltabileceğine dair bulgular sunuyor. Ayrıca, akut stresin bağışıklık sistemini potansiyel travma veya enfeksiyona hazırlayabileceğini gösteren araştırmalarla paralellik gösteriyor.
Öte yandan, yapılan yeni araştırmanın küçük ölçekli olması ve kontrol grubu içermemesi gibi sınırlamaları bulunuyor.
Buna rağmen, eğlence amaçlı korkunun vücutta olumlu etkiler yapıp yapmadığını daha fazla incelemek için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulabilir.