Konya-Sivas SRT
Şehirdeki atık suların arıtımına yönelik inşaatı devam eden tesis, ikinci aşamada ileri biyolojik arıtma sistemine geçiş yapacak. Temiz su, 8,5 kilometrelik bir iletim hattı aracılığıyla Meke Gölü’ne ulaştırılacak. Çalışmalarla ilgili sosyal medya üstünden açıklama yapan Bakan, “Nazar boncuğumuz Meke Gölü, can suyuna kavuşuyor” ifadelerini kullandı.
Konya’nın Karapınar ilçesinde yer alan ve ‘dünyanın nazar boncuğu’ olarak bilinen Meke Gölü, iklim değişikliği, kuraklık ve dikkatsiz su kullanımı nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2020 yılından bu yana geliştirilen projeler ve uzman görüşleri doğrultusunda bu doğal güzelliği korumak için çeşitli çalışmalar yürütmekte. Bu bağlamda, 2021 yılında inşasına başlanan Karapınar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin birinci aşaması tamamlanmış durumda. Tesisin ikinci aşaması tamamlandığında, atık su arıtma işlemi, Meke Gölü ve çevresine yeniden hayat verecek. İlk aşamada arıtılan atık sular, ileri biyolojik arıtma sisteminin devreye alınmasıyla daha yüksek bir temizliğe ulaşacak. Devam eden 8,5 kilometrelik iletim hattı tamamlandığında, arıtılmış su Meke Gölü’ne yönlendirilecek.
BAKAN: MEKE GÖLÜ ESKİ GÜZELLİĞİNE DÖNECEK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Konya’daki tesis ve gölden görüntüler paylaşarak, “Nazar boncuğumuz Meke Gölü, can suyuna kavuşuyor. İklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklıktan etkilenen Meke Gölü’nün tekrar mevcut hayatına dönmesi için inşa ettiğimiz Karapınar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin birinci etabını tamamladık. İkinci etabımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bu tesis sayesinde hem Meke Gölü bu mavisi ve yeşiliyle eski güzelliğine kavuşacak hem de yıllık 2,5 milyon metreküp suyu arıtacağız” açıklamalarında bulundu.
YILLIK 2,5 MİLYON METREKÜP SU ARITILACAK
Tesisin iki aşamalı yapısı hakkında bilgi veren İLBANK Konya Bölge Müdürü, “Tesis, bölgenin gelişimi, nüfus artışı ve sanayi göz önünde bulundurularak, birinci aşamanın planlama yılı 2033, ikinci aşama için ise 2048 yılı hedeflendi. Tasarlanan projeye göre tesisin günlük arıtma kapasitesi 7 bin metreküp olacak ve yıllık 2,5 milyon metreküp su arıtılması hedefleniyor. Şu an günlük gelen su miktarı yaklaşık 4 bin 500 metreküp. İkinci aşamada devreye girecek olan ileri biyolojik arıtma ile azot ve fosfor gibi besin maddelerinin giderimi için belirlenen deşarj standartları uygulanacak” şeklinde konuştu.
TESİS İÇİN YAKLAŞIK 15 MİLYONLIK BÜTÇE AYRILDI
Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi’nin birinci aşaması için İLBANK’tan toplam 14 milyon 937 bin 562 lira bütçe tahsis edildi, bunun 12 milyon 468 bin 781 lira krediden, 2 milyon 468