Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Haziran 2013’ten bu yana Türkiye’de başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimlere aktarılan sermaye miktarı açıklandı. Bireysel katılım sermayesi uygulaması kapsamında, 224 melek yatırımcı toplamda 71 girişime sermaye aktardı ve bu yatırımların toplam tutarı 39,4 milyon lira oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği mevzuat çerçevesinde, bireysel katılım sermayesi sistemi 2012 yılında çıkarıldı ve 2013 yılında uygulanmaya başlandı.
Bireysel katılım sermayesi uygulama yönetmeliği 2013 yılında yürürlüğe girdi ve ilk yatırım o tarihte yapıldı. Bu sistem kapsamında, melek yatırımcılar 71 farklı girişime 224 farklı yatırımcı tarafından sermaye aktarıldı. Yatırımcıların çoğunluğu İstanbul merkezli olmakla birlikte, diğer illerden de yatırımcılar bulunmaktadır. Yatırım yapılan şirketlerin %42’si 5’ten az ortağa sahipken, %20’si 5 ile 10 arası, %38’i ise 10’dan fazla ortağa sahiptir.
Melek yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği sektörler bilgisayar programlama, danışmanlık, bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri olmuştur. Veri işleme, barındırma, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri de yatırım alanlarının arasında yer almaktadır. Bireysel katılım yatırımcıları, Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar aracılığıyla lisans ve yatırım başvurusunda bulunmaktadır. Bu ağlar İstanbul, Antalya, Diyarbakır, İzmir, Kayseri, Ankara, Elazığ ve Bursa merkezli faaliyet göstermektedir.
Bireysel katılım yatırımcıları için toplamda 1.072 melek yatırımcı lisansı düzenlenmiş olup, bunlardan 594’ü hala aktif durumdadır. Geçen yıl 158, bu yılın ise 6 ayında 48 yeni lisans verilmiştir. Lisans başvurularının çoğunluğunu yüksek gelir veya servete sahip kişiler yaparken, bir kısmı tecrübeli yatırımcılardan gelmektedir. Sisteme kayıtlı aktif 18 akredite ağ bulunmaktadır ve bu ağların belirlenen taahhütleri yerine getirmesi gerekmektedir. Melek yatırımcılar, bu ağlar aracılığıyla yatırım yapmaya devam etmektedirler.