1. Haberler
  2. Genel
  3. Mühendis Kızları Projesi’nde Yeni Dönem Başladı

Mühendis Kızları Projesi’nde Yeni Dönem Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara-Sivas SRT

Bakan Göktaş, mühendislik alanında kadınların temsilini ve istihdamını artırmak amacıyla Limak Vakfı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş birliğiyle 2015 yılından beri yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nin İstanbul’daki 3. Faz Protokol Anlaşması imza törenine katıldı.

Burada konuşan Göktaş, genç kızların 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nü kutladı.

Genç kızları bilim ve teknoloji alanında destekledikleri Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’ni daha ileriye taşıyacak bir adım attıklarını belirten Göktaş, “Türkiye’nin yanı sıra Kosova, Kuzey Makedonya ve Suudi Arabistan’da da uygulanan bu girişim, genç kız mühendisler yetiştirerek uluslararası ölçekte büyümeye devam ediyor. Bu vesileyle kız mühendislerin hayallerini destekleyen ve onlara eşit fırsatlar sunan Limak Vakfı’na teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Göktaş, toplumun 5.0 olarak adlandırıldığı yeni düzende her ülkenin sanayi ve sosyal yaşamının hızla dönüştüğüne dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Yapay zeka, büyük veri, robotik ve nesnelerin interneti gibi ileri teknolojilerle gerçekleşen bu dönüşüm, geleceğin yeni mesleklerini ortaya çıkarıyor. Yakın gelecekte mesleklerin yüzde 75’inin STEM olarak tanımlanan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında olacağı öngörülüyor. Otomasyon ve dijital teknolojiler, iş içeriklerini, çalışma şekillerini ve başarı yetkinliklerini sürekli değiştiriyor. Bu dönüşüm, bireylerin yeni yetkinlikler edinmesini, yaşam boyu öğrenmeyi benimsemesini ve değişen iş dünyasına uyum sağlamasını zorunlu kılıyor. Bu alanlarda eğitim almış insan kaynağını artırmak büyük bir sorumluluk taşıyor.”

Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi ile genç kızların bu mesleklerde güçlü birer rol model olmalarını hedeflediklerini vurgulayan Göktaş, “Kızlarımızın potansiyellerini gerçekleştirerek başarılı işlere imza atacaklarına inanıyoruz. Her biri bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında öncü roller üstlenerek yarının parlak liderleri, girişimcileri ve bilim insanları olacak, dünyaya yön verecekler. Bu nedenle kız çocuklarının eğitimi için yapılan her yatırım, hem onların hem de ülkemizin geleceğine yapılan değerli bir yatırım olarak değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kız çocuklarının her alanda eşit imkanlara sahip olmaları için çalışmalar yürütüyoruz”

Bakan Göktaş, son verilere göre üniversiteye başlayan öğrencilerin yüzde 56,2’sinin kadın, STEM alanlarında mezun olanların ise yalnızca yüzde 34,4’ünün kadın olduğuna dikkati çekti.

Bugünün dijitalleşen dünyasında, kadınların ve kız çocuklarının bu alandaki varlığını desteklemenin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizin 12. Kalkınma Planı’nda belirtildiği gibi, STEM alanlarında kadınların ve genç kızların eğitim ve istihdamını artırmak temel hedefimizdir. Ayrıca Bakanlığımızın Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda da kadınların ve kız çocuklarının yeşil ekonomi, teknoloji ve dijital dönüşüme uyumlu beceriler kazanmalarını, önceliklerimiz arasında belirledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kız çocuklarının her alanda eşit imkanlara sahip olmaları için çalışmalar yürütüyoruz.”

Göktaş, Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nin de bu çabaları büyük bir hassasiyetle yürüttüğünü ifade etti.

Projeyle bugüne kadar 37 ilde 68 üniversitedeki 1546 genç kız mühendis

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mühendis Kızları Projesi’nde Yeni Dönem Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sivas SRT ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!