NATO Genel Sekreteri yapılan basın açıklamasında, Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikinci gün oturumları öncesi önemli mesajlar verdi.
Toplantıda Rusya’nın NATO ülkelerine karşı yürüttüğü saldırgan eylemler ele alınırken, Çin’in de NATO ülkelerine yönelik sabotaj ve siber suçlar gibi eylemlerle tehdit oluşturduğu belirtildi. Genel Sekreter, “Kendimizi nasıl savunacağımızı değerlendirmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
“ORTA DOĞU’DAKI DURUM ELE ALINDI”
Ürdün Kralı Abdullah’ın katılımının büyük bir fırsat sunduğunu ifade eden Genel Sekreter, “Bize Orta Doğu’daki güncel durum hakkında bilgi verdi. Özellikle İran ve İran’ın bölgedeki rolünü ele aldık. İran, Rusya’dan aldığı parasını Hamas ve Hizbullah’ı desteklemek için kullanıyor. Suriye’deki durumu ve genel olarak Orta Doğu’yu da konuştuk” dedi.
Dün gece, Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile Ukrayna Dışişleri Bakanı’nın katıldığı bir akşam yemeği düzenlendiğini vurgulayan Genel Sekreter, “Ukrayna’nın kritik altyapısını korumak için ihtiyaç duyduğu hava savunmasını nasıl sağlayabileceğimizi ve Ukrayna’nın bölgedeki geleceği hakkında müzakerelere nasıl başlayabileceğini konuştuk” şeklinde konuştu.
“GÜRCİSTAN’DA OLANLAR ENDİŞE VERİCİ”
Rusya’nın Gürcistan ve Moldova’daki seçim müdahalesine dair sorular üzerine ise şunları söyledi:
“Moldova’da olanlar konusunda endişelerimiz var. Ancak seçimlerin gerçekleşmiş olmasından memnunuz. Müdahale olduğunu açıkça belirtmeliyim. Fakat Moldovalı yetkililer, seçimleri demokratik ilkeler çerçevesinde gerçekleştirebildi. Gürcistan’la ilgili olarak, oradaki gelişmeler konusunda da endişeliyiz. Olayları dikkatle izliyoruz. Gürcistan’ı, Avrupa Birliği ve NATO ile olan entegrasyon yoluna geri dönmeye teşvik ediyoruz. Ancak herhangi bir seçim müdahalesi konusundaki kaygılarımız devam etmekte.”
“GÜNEY KORE’NİN İÇ MESELESİ OLAN BU DURUMA YORUM YAPMAYACAĞIM”
Güney Kore’deki sıkıyönetim sonrası gelişmelerle ilgili ise “Olayları yakından takip ediyoruz. Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile birlikte Hint-Pasifik ortaklığımızın bir parçasıdır. Bu konuda bir yorum yapmayacağım çünkü bu Güney Kore’nin iç meselesidir” dedi.
Bir gazetecinin demokrasiye aykırı bir tavrın kınanması gerektiği yönündeki itirazına Rutte, “Güney Kore bir NATO üyesi değil, ancak bizim önemli bir dostumuz. Ortaklık içinde çalışıyoruz ve olayları takip ediyoruz. Korelilerin durumu nasıl ele aldığını göreceğiz” yanıtını verdi.
Rutte, “Güney Kore’deki olayları takip ediyoruz. Koreliler durumu istikrara kavuşturmaya çalışıyorlar. Gerekirse daha fazla açıklama yapabilirim” dedi.
UKRAYNA’NIN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ TALEPLERİ KONUŞULDU
Ukrayna Dışişleri Bakanı’nın ülkesinin enerji tesislerini korumak için hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğu açıklamasını değerlendiren Rutte, “Bu mesele kesinlikle gündemimizde. Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Rusya’nın saldırıları devam ederken, Ukrayna’ya hava savunma sistemleri ulaştırmalıyız. Son iki bu