ANKARA-Sivas SRT
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayına ait iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi verilerini paylaştı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi, bir önceki aya kıyasla 1,2 puan artış göstererek 103,4 seviyesine ulaştı. Bu artış, reel sektörün ekonomik beklentilerdeki iyileşme algısını ortaya koyuyor.
Aynı zamanda, mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi ise 0,5 puan azalarak 100,4 seviyesine geriledi. Bu durum, ekonomik faaliyetler üzerinde dönemsel faktörlerin etkili olduğunu gösteriyor.
TCMB’nin değerlendirmelerine göre, güven endeksinin alt kalemlerinde önemli gelişmeler kaydedildi. Güven endeksini artıran unsurlar arasında son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, genel gidişat, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki ihracat sipariş bekleyişleri ve toplam istihdam beklentileri dikkati çekti. Ancak, sabit sermaye yatırım harcamasına dair değerlendirmeler azalış yönünde etkili oldu. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu ve mevcut mamul mal stok seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğuna dair görüşlerin bir önceki aya göre zayıfladığı belirtildi. Bu durum, firmaların üretim planlaması ve stok yönetiminde değişim sinyalleri sundu.
Gelecek üç aya yönelik üretim hacmi beklentileri ise bir önceki aya göre herhangi bir değişim göstermedi.
Bunun yanı sıra, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentileri de önemli bir belirleyici olarak öne çıktı. Gelecek 12 ay sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi, bir önceki aya göre 2,0 puan azalarak yüzde 45,4 seviyesine geriledi. Ayrıca, gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış bekleyenlerin oranı artarken, son üç ayda birim maliyetlerin arttığını belirtenlerin oranında bir azalma gözlemlendi.