1. Haberler
  2. Genel
  3. Sosyal Sigortalar Kanunu’nda Önemli Değişiklikler!

Sosyal Sigortalar Kanunu’nda Önemli Değişiklikler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal Sigortalar Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapılması planlanıyor. AK Parti milletvekilleri tarafından imzalanan ilgili kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunulmuş durumda.

TBMM Başkanlığına iletilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi vasıtasıyla mevcut mevzuatta bazı değişiklikler yapılması öngörülüyor. Teklifin içeriğine göre, bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalıların 2008 yılı Ekim ayı öncesine ait aylık hesaplamalarında mevcut uygulamalar devam edecek.

Teklif kapsamında, 2 milyar liralık genel sağlık sigortası prim borcunun faizlerle birlikte silinmesi hedefleniyor. 2015 yılından önceki borçları da kapsayacak olan bu düzenlemeden hangi sayıda kişinin faydalanacağının belirlenmesi için etki analizi yapılması planlanıyor.

TBMM’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkelerinin göz önünde bulundurulması, ayrıca sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanması amacıyla, 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen işlemler, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde çalışma gücü kaybına göre belirlenecek. Bu işlemlerin tümü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yönetilecek.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na “Bilgi toplama, işleme ve paylaşma yetkisi” başlıklı yeni bir madde eklenecek. Bu maddeye göre, sağlık hizmeti almak üzere kamu veya özel sağlık kuruluşlarına başvuranların, gereği olarak vermek zorunda oldukları kişisel veriler işlenebilecek.

İşsizlik Sigortası Kanunu’ndaki değişiklikle, Esnaf Ahilik Sandığı’nın 31 Aralık tarihindeki yürürlük tarihi 1 Ocak 2028 olarak ön görülüyor. Ayrıca, Kamu İhale Kanunu’ndaki değişiklikle, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gerekli görülen yurt içinde temin edilemeyen tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığı onayı ile SGK tarafından yurt dışından temin edilecek.

AİLE HEKİMLİĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Diğer yandan, Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, yabancılara sunulan hizmetler ve mesai dışında sağlanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hariç aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak. Aile hekimliği hizmetleri, acil durumlar hariç haftada 40 saatten az olmamak kaydıyla, Bakanlıkça belirlenen standartlar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve sağlık idaresinin onayı ile yürütülecek.

Ancak önceki 12 ay içinde 180 günden az kısa vadeli sigorta primi bildirimi yapılmış olanlar için geçici iş göremezlik ödeneği, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçemeyecek.

Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtlarının devam etmesi koşuluyla, herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren 3 ay içinde talep etmeleri durumunda genel sağlık sigortalısı olabilecekler.

Teklif, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burs alan yabancı uyruklu öğrencilerin, avukatlık stajı yapanların ve ceza infaz kurumları ile tutukevleri personeli eğitim merkezine alınacakların genel sağlık sigortası primlerinin ödeme sürelerini belirlemeyi amaçlıyor.

Sigortalılığı 31 Aralık 2008 tarihinden önce başlayan, bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılar arasında, çalışma gücü kayıp

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sosyal Sigortalar Kanunu’nda Önemli Değişiklikler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sivas SRT ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!