Rejim karşıtı güçler Şam’a girdi ve Suriye’de 61 yıllık iktidar yapısı çöktü.
Suriye’deki gelişmelerin uluslararası etkileri ve özellikle bir komşu ülkenin tutumu dikkatle izleniyordu.
İlgili hükümetin Suriye’de mevcut yönetimin devrilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu ülkenin birliği, ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğimiz” vurgulandı.
Açıklamada, “Suriye’nin kaderinin belirlenmesi ve Suriye’ye dair alınacak kararların önemi” belirtilerek, “Suriye’nin geleceği, yıkıcı bir müdahale veya dış dayatma olmaksızın yalnızca bu ülkenin halkına aittir.” ifadesine yer verildi.
“SÜREÇLERİ DESTEKLİYORUZ”
Açıklama, askeri çatışmaların sona erdirilmesi, terör eylemlerinin önlenmesi ve tüm Suriye halkını temsilen geniş bir hükümetin kurulması için kapsamlı ulusal diyalogların başlatılmasının önemine değindi. Ayrıca, Tahran’ın uluslararası mekanizmaları desteklediği kaydedildi.
“DOSTANE BİR İLİŞKİ”
İki şehir arasındaki ilişkilerin “uzun bir geçmişe dayandığı ve her zaman dostça olduğu” dile getirildi. Bu bağlamda, ortak çıkarlar ve uluslararası hedefler doğrultusunda işbirliğinin sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.
“GÜVENLİK VE İSTİKRAR İÇİN ÇABA”
Açıklamada, “Suriye’de güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla her türlü çabanın gösterileceği, bu doğrultuda etkili aktörlerle sürekli istişare yapılacağı ve ilgili tutumların dikkate alınarak uygun stratejilerin benimseneceği” belirtildi.