Irak’ın başkenti Kerkük’ten gelen 61 yaşındaki hasta, ağız içinde meydana gelen geçmeyen yaralar nedeniyle Türkiye’ye başvurdu. Yapılan detaylı tetkikler sonucunda hasta, ağız kanseri olduğunu öğrendi ve 8 saat süren başarılı bir ameliyatla tedavi edildi.
Ameliyatın ardından hastaya Onkoloji Konseyi tarafından radyoterapi ve kemoterapi uygulanmasına karar verildi. Dört aylık tedavi sürecinin sonunda hasta tümörden tamamen kurtuldu.
Hasta, yaşadığı süreci şu şekilde anlattı: “Doktorun ve ekibinin benimle çok ilgilendi. Her geçen gün daha iyiye gidiyorum.”
“TÜM TEDAVİLERİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI”
Ağız kanseri tedavisi hakkında bilgi veren bir uzman, hastanın ekim ayında ağız içerisindeki yara şikayetiyle başvurduğunu belirtti. Yapılan tahliller sonucunda ağız kanseri teşhisi konuldu. Ameliyat sırasında hastalıklı bölge çıkarıldı ve oluşan boşluk omuzdan alınan bir parça ile kapatıldı.
Ameliyat sonrası Onkoloji Konseyi, hastanın patoloji raporlarını değerlendirdi ve radyoterapi ile eş zamanlı kemoterapi yapılmasına karar verdi. Şu anda hasta, tümörsüz bir şekilde yaşamına devam ediyor. Ancak, ağız içinde yapılan ameliyat nedeniyle sadece yumuşak gıdalarla beslenmesi önerilmektedir. İlerleyen dönemde normal beslenmeye dönebildiği belirtilmektedir.
“AĞIZ YARALARI 3 HAFTADAN UZUN SÜRERSE HEKİME BAŞVURUN”
Ağız kanserine neden olabilecek faktörlere dikkat çeken uzman, “Üç haftadan uzun süren ağız yaralarının mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Sigara ve alkol kanser riskini artırsa da bu faktörler tek başına neden değil. HPV virüsü de ağız kanserine yol açabilir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, genç yaşlarda sigara ve alkol kullanmayan kişilerde de HPV kaynaklı ağız kanserinin görülebileceği vurgulandı ve ergenlik çağını geçmiş herkesin HPV aşısı yaptırması önerildi.
TÜRKİYE’DE SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Ağustos ayında Türkiye’ye gelen hasta, “Kanser olduğumu burada öğrendim. Doktorum, 8 saatlik ameliyatla beni sağlığıma kavuşturdu. Bu süreçte kendisinden ve ekibinden çok memnun kaldım. Dört ay boyunca her gün benimle ilgilendiler, tedavimi yaptılar. Şimdi yavaş yavaş yemek yiyorum ve her geçen gün daha iyiye gidiyorum.” şeklinde konuştu.