Türkiye’de yeşil şarj istasyonu sayısı, ülke genelindeki toplam elektrikli şarj istasyonu sayısının üçte birini geçmiştir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) alınan bilgilere göre, Türkiye’nin otomobili Togg’un yanı sıra diğer elektrikli araçlara olan taleple doğru orantılı olarak, şarj istasyonu sayısının artmaya devam edeceği bekleniyor. Bunun sebebi, elektrikli araçların daha çevreci bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayacak EPDK düzenlemesi ile şarj ağı işletmeci lisansı sahiplerinin şarj istasyonlarının tamamını ya da bir kısmını yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebilmesidir. Ayrıca, yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artış hızı ve elektrikli araçlara olan talep göz önünde bulundurulduğunda, yeşil şarj istasyonlarının sayısında artış beklenmektedir. Bu doğrultuda, 2023 başında Türkiye genelindeki şarj istasyonu sayısı 1,719 iken, ocak sonu itibarıyla bu sayı 6,058, şarj noktası (soketi) sayısı ise 3,081 iken 13,160’a yükselmiştir. Yeşil şarj istasyonu sayısının ise ocak sonu itibarıyla 2,206 olduğu görülmektedir.
Ülkedeki şarj istasyonu sayısının artışında en büyük etkenlerden biri olan EPDK düzenlemeleri ile birçok yeni oyuncunun piyasaya girdiği gözlemlenmektedir. EPDK düzenlemeleri, araç üreticilerinden akaryakıt dağıtım şirketlerine, elektrik üretim şirketlerinden start up’lara kadar geniş bir yelpazede lisanslı oyuncuları piyasaya dahil etmiştir. Bu sayede, 181 adet şirkete şarj ağı işletmeci lisansı verilmiştir ve bu lisans başvuruları ve lisanslandırma işlemleri hala devam etmektedir. Ayrıca, elektrikli araç ekosistemi için Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G Belgesi) ile araçlara temin edilen elektrik enerjisinin yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiği belgelenmektedir ve bu sistem arasında ve YEK-G sistemi arasında bir sinerji oluşturulmaktadır. EPDK tarafından geliştirilen Şarj@TR mobil uygulaması ile şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, ödeme yöntemleri ve fiyatları anlık olarak görülebilmektedir. Bu bilgilerin yanı sıra, kurumun internet sitesinde şehir bazında şarj istasyonu, ünitesi, soketi ve soket tipi gibi bilgiler de yayınlanmaktadır.
Bu gelişmeler ışığında, Türkiye’de elektrikli araçlar ve şarj istasyonları konusundaki altyapının hızla geliştiği ve bu alanda önemli adımlar atıldığı gözlemlenmektedir. Yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artış, elektrikli araçlara olan talep ve kurumların geliştirdiği uygulamalarla beraber, ülkedeki yeşil şarj istasyonu sayısının giderek artması beklenmektedir. Bu gelişmeler, Türkiye’nin elektrikli araç teknolojisine verdiği önemi ve bu alanda uygulamaya koyduğu çevreci politikaları da ortaya koymaktadır.