ANKARA-Sivas SRT
Hazine ve Maliye Bakanı, son on yıl içinde AR-GE harcamalarının neredeyse iki katına çıkarıldığını ve yapay zeka teknolojilerine hazırlık için önemli yatırımlar yapıldığını belirtti.
Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen Doha Forum 2024’e katılan Bakan, “Akıllı Ekonomiler Çağında Rekabet Edebilirlik” başlıklı panelde konuştu.
Bakan, Türkiye’nin küresel ölçekte önemli bir üretim üssü haline geldiğini vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerine yönelik yapılan yatırımları anlattı. Ayrıca, bu yatırımların insan sermayesinin yanı sıra fiber optik hatlar, internet erişimi ve geniş bant abonelikleri gibi dijital altyapı yatırımlarını da içerdiğini ifade etti.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 174 ekonomiyi kapsayan Yapay Zeka Hazırlık Endeksi’ne göre Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Bakan, ülkede veri merkezlerine yönelik daha fazla yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.
Bakan, Birleşmiş Milletlerin (BM) öncü teknolojilere hazırlık konusunda bir endeks oluşturduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin bu endekste de kişi başı gelirine oranla emsallerinin önünde bulunduğunu ifade etti.
“Bizim için gerçekten de kilit konu KOBİ’lerin dijitalleşmesi”
“Asıl zorluk değer zincirini yukarı taşımak. Son on yıla bakalım; AR-GE harcamalarını neredeyse iki katına çıkardık. Bu harcamaların GSYH içindeki oranı yüzde 1,4’ün biraz üzerinde ve gelişmiş ekonomilere kıyasla hala düşük. AR-GE harcamalarının yüzde 50’den fazlası özel sektör tarafından finanse ediliyor ancak devlet de büyük teşvikler sağlıyor.
1300’den fazla AR-GE merkezimiz, 300’den fazla tasarım merkezimiz ve 100’den fazla teknoparkımız bulunuyor. Bunlar, değer zincirinde yukarı çıkmamıza ve rekabetçi kalmamıza yardımcı olacak ekosistemin önemli bileşenleri. Bizim için kritik konu KOBİ’lerin dijitalleşmesi. Çünkü burada verimlilik açığı söz konusu. Daha büyük şirketler ve orta ölçekli şirketler, yetenekli ve oldukça rekabetçi. Ancak daha küçük şirketler için rekabeti artırmamız gerekiyor. Dijital becerilerin önemi burada öne çıkıyor. Bu nedenle, daha küçük şirketlerin dijitalleşme süreçlerini destekleyecek programlar geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye için ileriye dönük en önemli zorluk da bu.”