Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, uydunun yörünge yolculuğunu tamamlamasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Türksat 6A’nın 42 derece doğu yörüngesine geçiş yaptığını vurgulayan Bakan, uydunun Türkiye saatiyle 05.00 sıralarında yaptığı son ateşleme sonrası, bugün itibarıyla 35 bin 786 kilometre uzaktaki “jeosenkron yörüngesine” başarıyla ulaşmış olduğunu belirtti.
“2025’in ilk çeyreğinde hizmete vereceğiz”
Bakan, Türksat 6A’nın “jeosenkron yörüngesinde” test edileceğini bildirerek, “Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, daimi hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine 6 ateşleme yaparak ulaştı. Bu milli gururumuzun test süreçlerini tamamlayarak 2025’in ilk çeyreğinde hizmete almayı planlıyoruz. Türkiye, uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası bir oyuncu haline gelecek.” dedi.
Türksat 6A’nın, SpaceX’e ait Cape Canaveral’daki fırlatma merkezinden 9 Temmuz’da başlamak üzere 20 Temmuz’da 50 derece doğu yörüngesindeki geçici yörüngesine ulaştığını hatırlatan Bakan, büyük bir kısmı Türkiye’de üretilen uydunun faydalı yük testlerinin burada tamamlandığını ve bu testlerden başarıyla geçtiğini aktardı.
“Türksat 6A, 20 yıllık hayalin sonucu”
Bakan, Türksat 6A’nın yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından nihai kabul işlemlerinin gerçekleştirileceğini açıkladı.
Uydunun Türkiye’nin uzaydaki varlığı açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bakan, “Tüm vatandaşlarımızın bu uydumuzun yalnızca bir haberleşme uydusu olmadığını bilmesi gerekiyor. Bu uydu, Türkiye’nin uzaydaki geleceğini şekillendirecek ve dünya üzerindeki gücünü artıracak bir projenin sonucudur.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan, Türksat 6A’nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanmasında Türksat tarafından başlatılan Teknoloji Transfer Eğitim Programı’nın etkisine dikkat çekerek, “Türksat tarafından başlatılan program ile Türksat 3A, 4A ve 4B’nin yapımında mühendislerin de yer almasını sağladık. Son olarak, Türksat 5A ve 5B’nin yapımında da mühendisler, uydu tasarım, üretim ve test süreçlerinde aktif bir rol üstlendi. Şu anda, uzay teknolojileri alanında eğitim gören mühendislerin katkılarıyla Türksat 6A’yı yüksek yerlilik oranıyla ürettik. Türksat 6A, 10 yıl önce bu projeye imza atılmasıyla başlayan, neredeyse 20 yıllık bir hayalin sonucudur.” şeklinde konuştu.
“Türkiye, Türksat uydularıyla 5 milyar kişiye ulaşacak”
Bakan, Türksat 6A’nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve CTECH ile işbirliği yaptıklarını belirterek, “Bu firmalar tarafından üretilen her parça, artık uydu deneyimi kazanmış durumda. Türkiye’de üretilen parçaların uzayda başarısı, tüm dünyada ihracat fırsatlarını da beraberinde getirecektir.” ifadesini kullandı.
Bakan, Türksat’ın 31, 42 ve 50 derece doğu yörüngelerinde bulunan 5 haberleşme uydusuyla faaliyetlerini sürdürdüğünü, bu kapsamda dünya genelinde 3,5 milyar nüfusa ulaştığını bildirdi.
Türksat 6A’nın 2025’in ilk çeyreğinde hizmete başlamasıyla daha önce Türksat uyduları tarafından kapsanmayan bölgeler gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunulacağının alt