Bilim insanları, karbon emisyonlarını azaltmak için uçakların yüzde 15 daha yavaş uçması çağrısında bulundu. Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için yapılan çabalara ek olarak, havacılık sektörü için çarpıcı bir öneri ortaya atıldı. Karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak amacıyla, uçakların ortalama yüzde 15 daha yavaş uçması gerektiği belirtildi. Bu durum, uzun uçuşlar yapan yolcular için seyahat sürelerinin uzaması anlamına gelmektedir. Uzmanlar, bu adımın yakıt tüketimini yüzde 5 ila 7 oranında azaltabileceğini ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olacağını belirtiyor.
Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalarda, hızlı ve kararlı bir eylemde bulunulmaması durumunda 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma fırsatının kaçırılacağı ve kritik teknolojik dönüşümlerin gecikebileceği uyarısında bulunuldu. Havacılık sektöründe yakıt tüketiminin azaltılması için yeni uçak ve motor teknolojileri ile operasyonel verimliliğin iyileştirilmesi gibi geleneksel önlemlerin 2050 yılına kadar yakıt tüketiminde yüzde 22’ye varan bir azalmaya yol açabileceği belirtiliyor. Ancak, bu hedefe ulaşabilmek için sistem çapında cesur değişikliklerin yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Araştırmacılar, 2050 yılına kadar yakıt tüketimini yüzde 50’ye kadar azaltabilmek için önemli adımların atılması gerektiğini belirtiyor. Bu adımlardan ilki, uçak emeklilik yaşının 30’dan 15’e düşürülmesi hedefiyle filo yenileme çalışmalarının hızlandırılması olarak dikkat çekiyor. Uzmanlara göre bu değişiklik tek başına yakıt tüketimini yüzde 11 ila yüzde 14 oranında azaltabilirken, uçuş hızının yüzde 15 oranında düşürülmesi ile yakıt tüketiminde yüzde 5 ila 7 oranında azalma sağlanabileceği belirtiliyor. Ancak, bu durumun yolcular arasında pek de hoş karşılanmayacağı kabul ediliyor.
Son olarak, araştırmacılar daha fazla uçağın tasarım aralığına yakın uçurulmasının yakıt tüketimini yüzde dört ila yedi oranında azaltabileceğini ifade ediyor. Bu durum, uçuşların daha da uzatılmasını gerektireceği için uçma korkusu yaşayan kişiler için olumsuz bir gelişme olabilir. Aerofobinin her 10 kişiden birini etkilediği tahmin edilirken, bazı araştırmalar bu oranın daha yüksek olduğunu öne sürüyor. Uçuş korkusu yaşayan bireylerin uçakla seyahat yapmaktan kaçındığı bilinmektedir.