ANKARA-Sivas SRT
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, “Ülkemizdeki araç sayısı 31 milyona ulaşmasına rağmen ortalama seyahat hızımız yaklaşık 90 kilometreye çıkmış durumda. Bu başarıyı bölünmüş yol uzunluğumuzu 29 bin 700 kilometrenin üzerine çıkararak sağladık. Bugün 81 ilimizin 77’si birbirine bölünmüş yollarla bağlı” şeklinde konuştu.
Bakan, Kahta-Narince-Siverek yolunun açılışında yaptığı konuşmada, 6 Şubat 2023 depremlerinde hayatını kaybedenleri anarak Allah’tan rahmet diledi.
Adıyaman’ın tarihi ve medeniyet zenginliğine atıfta bulunan Bakan, kentin ulaşım ağlarının gelişmesine vurguda bulundu ve bu konuyu önemsediklerini belirtti.
2002 yılından bu yana Adıyaman’ın ulaşım ve iletişim altyapısına yapılan toplam yatırım miktarının 29 milyar 320 milyon olduğunu, bölünmüş yol uzunluğunu 23 kilometreden 273 kilometreye çıkardıklarını ifade etti. Adıyaman’ın diğer illere bağlanmasını sağlayan yol projelerinden bahsetti.
Yıllık 953 milyon lira tasarruf edilecek
9 kara yolu projesinin devam ettiğini açıklayan Bakan, “Kahta-Narince-Siverek yolu, Adıyaman’ın geçmişinin izlerine hem de aydınlık geleceğine uzanan bir yol olmuştur.” dedi.
Projenin toplam uzunluğunun 40,8 kilometre olduğunu belirten Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güzergahımızda Türkiye’nin en büyük eğik askılı asma köprüleri arasında yer alan Nissibi Köprüsü ile köprünün 2,6 kilometrelik bağlantı yolunu tamamlamıştık. Bugün de Kahta-Eceler mevkisindeki 27 kilometrelik kesimi ve toplam 656 metre uzunluğundaki iki adet çift köprü ile 60 metrelik iki adet üst geçit köprüsünü tamamlayarak hizmete sunuyoruz. Bu yolun tamamlanmasıyla mevcut yoldaki tehlikeli kesimleri terk ederek trafik güvenliğini artıracağız. Mevcut durumdaki 52 kilometre uzunluğundaki güzergahı 11,2 kilometre kısaltarak seyahat süresini 55 dakikadan 25 dakikaya düşüreceğiz. Böylece yolumuzla zamandan 706 milyon, akaryakıttan 247 milyon olmak üzere yıllık 953 milyon lira tasarruf sağlanacak. Ayrıca, yolların çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu 18 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Güzergah üzerinde tarihi ve turistik yerlere de hızlı erişim imkanı sunacağız.”
Ortalama seyahat hızı saatte 90 kilometreye çıktı
Bakan, ekonomik büyümenin temel şartının güçlü ulaştırma altyapısı olduğunu belirtirken, her yeni ulaşım yatırımı ile ülkenin üretim, ticaret, kültür ve turizm faaliyetlerini canlandırarak yeni istihdam alanlarının oluşmasına katkı sağladıklarını ifade etti.
2002 yılında Türkiye’deki toplam araç sayısının 8,5 milyon, bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 101 kilometre ve ortalama seyahat süresinin saatte 40 kilometre olduğunu hatırlatan Bakan, “Bugün ülkemizdeki araç sayısı 31 milyona ulaşmasına rağmen ortalama seyahat hızımız yaklaşık 90 kilometreye çıkmış durumda. Bu başarıyı bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 101 kilometreden 29 bin 700 kilometrenin üzerine çıkararak sağladık.” şeklinde ekledi.
Ayrıca, Adıyaman’ı Şanlıurfa ve Diyarbakır’a bağlayan Siverek-Kahta yolu ve bu yolun açılması sürecinde yapılan investisyonlara değinildi.
“Depremin yaralarını hep beraber saracağız”
Bir siyasi parti temsilcisi ise 22 yıllık iktid