ANKARA-Sivas SRT
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) teknolojisinin tamamen güvenli ve Türk mühendislerince geliştirildiğini açıkladı.
Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, UTTS projesine dair daha önce yapılan açıklamalara rağmen bazı grupların “asılsız” iddialar ortaya attığı belirtildi.
Bu durumun, açıklama yapmayı zorunlu kıldığı ifade edilerek, akaryakıt satışlarında yaşanan usulsüz fiş ve fatura kesimlerinin her yıl milyarlarca lira vergi kaybına neden olduğu, bu kayıpların da giderek arttığı vurgulandı.
Açıklamada, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda plaka bilgilerinin hâlâ elle girildiği ve mevcut taşıt tanıma sistemlerinde ruhsat bilgileri doğrulanmadan taşıt etiketleri dağıtılarak akaryakıt satışı yapıldığının altı çizildi.
“Vergi kayıplarının önüne geçilecek”
Bu nedenlerden ötürü, işletmeye ait olmayan taşıtlara yapılan satışların usulsüz olarak gider gösterilmesi sonucu vergi kayıplarının oluştuğu kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde akaryakıt satışları yıllık 995 milyarı bulmaktadır. Akaryakıt satışlarındaki usulsüz belgelendirmeler, UTTS ile elle plaka girişinin engellenmesi sayesinde sona erecek ve vergi kayıplarının önüne geçilecektir. UTTS Projesi’nin yürütülmesi için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı kasım ayında, Kamu İhale Kanunu’na uygun bir ihale yapılmış ve bu projeye 1 yıldan kısa sürede geçiş sağlanmıştır. UTTS kapsamında akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile ticari taşıt sahipleri, gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini 31 Ocak 2025 tarihine kadar yapmak zorundadır. Bu donanımların montajı ise 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlanmalıdır.”
“İsrail menşeili bir firma kesinlikle görev almamaktadır”
Ülke çapında 1500’den fazla yetkilendirilmiş TTB montaj firması ve 4 binden fazla eğitimli teknisyenin araçlara TTB montajına hızla devam ettiğine dikkat çekilirken, şu bilgilere de yer verildi:
“Bugün itibarıyla sipariş edilen TTB sayısı 1,1 milyon, UTTS’ye kayıtlı akaryakıt istasyonu sayısı ise 4 bin seviyesindedir. UTTS kapsamındaki TTB’ler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yerli yazılımlarla programlanmaktadır. Elde edilen veriler Türkiye’deki veri merkezlerinde saklanmaktadır. Genel Müdürlüğümüz dışında 3 yerli firma, akaryakıt istasyonu donanımlarını üretmek ve satmak üzere yetkilendirilmiştir. TTB’lerde kullanılan çipler, resmi belgelerin üretiminde de güvenle kullanılmaktadır. Ayrıca, bu çipler otomobillerin çeşitli bileşenlerinde zaten mevcuttur. UTTS kapsamında, NXP firması tarafından sağlanan çipler boş olarak satın alınmakta, yazılım ve güvenlik unsurları ise Darphanenin bilgi birikimi ile yerli olarak geliştirilmiştir. Kesinlikle yanlış ve yanıltıcı iddialara rağmen, UTTS teknolojisi Türk mühendislerince tamamen güvenli bir şekilde geliştirilmiştir. UTTS’de kullanılan çiplerin üretimi, programlanması veya ithalatı konusunda İsrail menşeili bir firma kesinlikle yer almamaktadır. Bu mesnetsiz iddiaların devam etmesi durumunda hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyuna duyururuz.”