Uzmanlar, aşırı sıcaklarda yaşlılara ve kronik hastalara “günde en az 2,5 litre su tüketin” önerisinde bulundu. Hava sıcaklıklarının artması özellikle yaşlı ve kronik hastalıkla mücadele eden bireyleri olumsuz etkiliyor. Sıcak hava nedeniyle vücuttaki sıvı kaybının bu gruplarda ölümcül sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanlar, sıcak yaz aylarında ve nemli havalarda daha hassas hale gelmektedir. Bu durumda özellikle 65 yaş üzeri bireylerin ve kronik hastalığı bulunanların sağlığının risk altında olduğu belirtildi.
Bu risklerin en aza indirilmesi için uzmanlar, bu gruptaki kişilerin öğle saatlerinde, güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği zamanda dışarı çıkmamalarını ve denize girmemelerini önermektedir. Ayrıca, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireyler için açık renkli, hafif ve geniş kıyafetler giymeleri, hava delikleri olan kalın kenarlı şapkalar takmaları, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmaları tavsiye edilmektedir. Yoğun fiziksel aktivitelerin sabah ve akşam saatlerine bırakılması, ağır aktivitelerden kaçınılması gerektiği belirtilmiştir.
Özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerin günlük en az 2,5 litre su tüketmeleri önemlidir. Bu sıvı ihtiyacı su içerek karşılanmalı, ancak çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi daha sağlıklı seçenekler de tercih edilmelidir. Alkol, kafein ve aşırı şeker içeren içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalı ve çok soğuk içeceklerden kaçınılmalıdır. Bu grup insanların sıvı alımına dikkat etmeleri, sıvı kaybını önlemek için önemlidir.
Sıcak çarpması da bu dönemde sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir. 41 dereceye kadar yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve hızlı nabız gibi belirtilerle kendini gösterebilen bu durum önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanlar sıcak çarpmasına karşı da dikkatli olmalı ve belirtileri hemen tıbbi yardım almalıdır.