1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2025’te Enflasyon Düşerken Firmalara 9 Öneri

2025’te Enflasyon Düşerken Firmalara 9 Öneri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı, 2025 yılında enflasyon düşüşünün devam edeceğini öne sürdü ve bu durumu dört temel dayanakla açıkladı.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Finans Komisyonu Başkanı ve Ekonomist, mevcut koşullarda şirketlerin alması gereken önlemleri ve gerçekleştirmesi gereken faaliyetleri özetledi.

“FİRMALAR ENFLASYONA GÖRE DAVRANIŞ GELİŞTİRİYOR”

Ekonomist, firmaların ekonominin genel durumlarından etkilenerek farklı tepkiler vereceklerini ve enflasyonun artış gösterdiği dönemlerde firmanın davranışlarının değişim gösterdiğini ifade etti.

“FİRMALAR YENİDEN YAPILANIYOR”

Uzun süreli enflasyon ile mücadele eden ülkelerde firmaların kendilerini yüksek enflasyon dönemine adapte ettiklerini belirten ekonomist, “Ancak enflasyon azaldığında ne yapılması gerektiği çoğu zaman pek bilinmemekte, firmalar eski yüksek enflasyon alışkanlıklarını sürdürmeye devam etmektedirler.” dedi. Ekonomist, şirketlerin hayat döngüsünün, bir insan gibi doğup, büyüyüp ve sona erdiğini vurgulayarak, sağlıklı bir şirket hayatının uzun ömürlü olma şansını artırdığını ifade etti. Şirket yapısının farklı dönemlerde gözden geçirilerek öğrenilmesinin ve dış ortam koşullarına uygun hale getirilmesinin faydalı olabileceği mesajını iletti.

Enflasyon düşüşüne uyum sağlayamayan firmaların iflas veya konkordato tehlikesi ile karşılaşabileceğine dikkat çeken ekonomist, 2025’de dezenflasyonist ortamda işletmelerin atması gereken adımları sıraladı:

ŞİRKETLERE 9 ÖNERİ

1- Bütçe hazırlamak: Gelir ve gider tahminleri içeren detaylı bir bütçe yapmak oldukça önemlidir.

2- Maliyetleri Takip Etmek: Maliyetlerin, fiyatların belirlenmesi ve kârın hesaplanmasında kritik olduğu vurgulanarak, ölçülmeyen verilerin yönetilemeyeceği hatırlatıldı.

KREDİ VE BORÇLARDAN UZAK DURMAK

3- Kredilerden ve Borçlardan Uzak Durmak: Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde borçlanmanın avantajlı olduğu söylenirken, düşüş dönemlerinde bu durumun tersine döneceği ifade edildi. Yatırım veya büyüme amacıyla zorunlu değilse kredi veya borç alınmaması gerektiği aktarıldı.

ZORUNLU OLMAYAN MALİYETLERİ KALDIRMAK

4- Verimliliği Arttırmak: Gereksiz maliyet ve harcamaların ortadan kaldırılması, iş süreçlerinin verimlilik odaklı yeniden planlanması gerektiği belirlendi.

5- Stok Yönetimi: Hammadde veya ticari mallara bağlı stokların çeşitli risklere karşı iyi yönetilmesinin başarı için şart olduğu ifade edildi.

KUR RİSKİNDEN KAÇINMAK

6- Kur Riski Yönetimi: Rekabet üstünlüğü sağlamak adına kur riskinden kaçınarak gelirin elde edildiği para birimi ile hareket etmenin önemine vurgu yapıldı.

RİSKLERİ MİNİMIZE ETMEK

7- Alacak Yönetimi: İşletmelerin alacaklarını etkin yöneterek riskleri minimize etmesinin firmanın değerini artıracağına dikkat çekildi.

YAPAY ZEKA

8- Dijitalleşme ve yapay zeka odaklı yapılanma: Şirketin verilerinin sürekli erişebilirliğinin sağlanması için teknolojik yatırımların yapılması gerektiği belirtildi.

SOSYAL MEDYA REKL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2025’te Enflasyon Düşerken Firmalara 9 Öneri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sivas SRT ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!