ANKARA-Sivas SRT
İletişim Başkanı, dijital alandaki dönüşümün yönetiminde küresel işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Dijital alandaki çok kapsamlı dönüşümü yönetmek için küresel işbirliğinin önemi her geçen gün daha fazla hissediliyor. Türkiye olarak hakikat mücadelesinde uluslararası işbirliğini destekleyen faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.
İletişim Başkanı, Uluslararası Stratejik İletişim Forumu dolayısıyla “Dijital Çağda Hakikat Mücadelesi” başlıklı bir makale kaleme aldı.
Makale, 24 ülkenin haber ajansları ve dijital portallarında yer buldu. Bu ülkeler arasında teşmil edilenler arasında, Batı ve Doğu Avrupa’nın yanı sıra Orta Doğu ve Asya ülkeleri de yer aldı.
Makalesinde içinde bulunulan çağın sunduğu fırsatların yanı sıra ciddi zorlukları da beraberinde getirdiğini vurgulayan İletişim Başkanı, bilgi üretimi ve dolaşımındaki hızı yakalamanın güçleştiğini belirtti. Ayrıca, iletişim ekosisteminin köklü bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade etti.
Bu dönüşüm sürecinin, yalnızca pozitif ilerlemeleri değil, ahlaki ve kültürel zorlukları da beraberinde getirdiğini dile getiren İletişim Başkanı, yapay zeka ve algoritmaların günlük hayatın bir parçası haline geldiğini ve güç dengelerini yeniden belirleyen aktörler haline geldiğini kaydetti.
Hakikat ve yalan arasındaki çizginin giderek bulanıklaştığını vurgulayan İletişim Başkanı, insanlığın büyük sınamalarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bu sorunların üstesinden gelmenin yolunun etkili iletişim stratejileri geliştirmek olduğunu söyledi.
Makalede şu ifadelere yer verildi:
“Teknoloji ile dönüşen iletişim ekosisteminin fırsat ve tehditlerini toplum yararı için etkili şekilde analiz etmek ve bunları yönetmek önceliğimiz olmalıdır. Yaşanan gelişmeler, toplumların iletişim alışkanlıklarını değiştirmekte, dijital medya hayatımızın önemli bir parçası olarak öne çıkmaktadır. Bu değişimin en çarpıcı yönü ise yapay zekanın iletişim süreçlerindeki etkisiyle kendini göstermektedir.
Yapay zeka araçları dünyamızı ve bütün sektörleri hızla dönüştürüyor. Bugün yapay zeka stratejik iletişimde önemli bir güç durumundadır. Veri analizi, içerik üretimi ve kriz yönetimi gibi alanlarda sunduğu imkanlar, birkaç yıl önce hayal bile edilemeyecek bir hız ve etkinlik sağlamaktadır.
Son zamanlarda yalnızca bilim kurgu eserlerinde görülen fikirler, günümüzde erişilebilir hale gelmiştir. Ancak, teknolojinin bu avantajları doğru şekilde kullanılmadığında bir dijital silah niteliği taşıdığına dikkat çekilmiştir.”
“Toplumların güvenini zedeliyor”
“Deep-fake” teknolojisinin orijinal içeriklerle sahte içerikler arasında ayrım yapmayı zorlaştırdığına işaret eden İletişim Başkanı, bunun toplumların güvenini aşındırdığını ve hakikat krizini derinleştirdiğini ifade etti. Dezenformasyon ve etik ihlallerin yıkıcı boyutlara ulaşabileceği uyarısında bulundu.
“Algoritmaların kontrolündeki bir dünya, bireylerin sadece yankı odalarında kalmasına neden olmakta, toplumsal kutuplaşmayı artırmakta ve hakikatin yerini manipülasyona bırakmaktadır. Yapay zekanın etik ilkelerle yönetilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.
Son günlerde Gazze’de yaşanan trajediler sırasında yapay zeka destekli dezenformasyonun nasıl kullanıldığına da dikkat çekildi. Sosyal medyada yayılan dezenformasyonun, doğru bilgiye erişimi engellediği ve hak ihlallerinin kamuoyuna gerçekleri ulaşmasını zorlaştırdığı ifade edildi.
“Dijital alandaki dönüşümü yönetmek için küresel işbirliği önemli”
Teknolojik ve dijital imkanların sağladığı faydalar yadsınamaz