ANKARA-Sivas SRT
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı, dijital çağın getirdiği yapay zeka, bulut bilişim, blok zincir ve 5G gibi teknolojilere vurgu yaparak, ülkeyi “Dijital Türkiye” hedefine ulaştırma ve yüksek teknoloji üretim üssü haline getirme çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bakan Yardımcısı, 11. Kamu Bilişim Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmasında, günümüz dünyasının bilgi ve iletişim teknolojileri öncülüğünde hızla değiştiğini belirtti.
Teknolojilerin, bireylerin yanı sıra şehirleri ve ülkeleri de birbirine bağlayarak küresel bir hız çağını inşa ettiğini ifade eden Bakan Yardımcısı, dijital dönüşüm kavramının hayatın merkezine yerleştiğini dile getirdi.
Bilişim ve iletişim teknolojilerinin iş dünyasındaki ve kamu sektöründeki dijital dönüşümlere katkısına dikkat çeken Bakan Yardımcısı, “Kamu sektöründe yaşanan dijital dönüşüm, vatandaş memnuniyetini artırmak ve daha etkili hizmetler sunmak için önemli bir araçtır.” dedi.
Gelecek yıl gerçekleştirilmesi planlanan 5G ihalesine yönelik çalışmalardan söz eden Bakan Yardımcısı, “Vatandaşlarımız şu anda 30’u aşkın yerde 5G ile buluştu.” şeklinde bilgi verdi. Ülkedeki 5G teknolojisinin yaygınlaştırılması hedeflenirken, bu teknolojinin sunduğu yüksek hız ve geniş veri kapasitesinin ülkeye büyük fırsatlar sağladığını vurguladı.
“Hedefimiz ülkemizi dünyanın en güçlü devletleri düzeyine çıkarmak”
Bakan Yardımcısı, Türkiye’nin 5G’ye geçiş için Milli Teknoloji Hamlesi’nden güç alarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirtirken, “Hedefimiz, yüksek teknoloji ürünlerini yerli ve milli imkanlarla üretebilmek ve ülkemizi dünyanın en güçlü devletleri ve refah seviyesi en yüksek toplumları düzeyine çıkarmaktır.” dedi.
Bakan Yardımcısı, 5G teknolojisine yönelik çalışmaların detaylarını aktararak, “Tüm çabamız, dijital çağ gerektiren yapay zeka, bulut bilişim, blok zincir ve 5G gibi teknolojilerle ülkemizi ‘Dijital Türkiye’ hedefine ulaştırmak içindir.” ifadelerini kullandı.
Ülke olarak başka çıkış yolları olmadığını vurgulayan Bakan Yardımcısı, “Kendi üretmediğiniz ürünlerde söz sahibi olamazsınız. Başkalarının sunduğu teknolojiyi kullanmak, bir yerde oyunun kurallarını başkalarının koyması anlamına gelir.” şeklinde konuştu.
“Kamu Bulut Stratejisi’ni yakın zamanda hayata geçireceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı da bilişim sektörünün hızlı büyümesine dikkat çekerek, Türkiye’nin teknoloji ekosisteminin son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti.
Milli alımların niteliğini ve güvenliğini artırmanın önemine değinen Bakan Yardımcısı, “Kamu Bulut Stratejisi’ni Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte yakın zamanda hayata geçireceğiz.” sözlerini kullandı. Türkiye’de veri merkezleri ve hiper ölçekli bulut bilişim altyapılarının geliştirilmesinin önemli olduğunu ekledi.
“Dijital dönüşüm kamu hizmetlerini dinamik hale getiriyor”
BTK Kurul İkinci Başkanı, dijitalleşmenin toplumun her kesimde dönüşüm yarattığını kaydetti. Kamu hizmetlerini daha dinamik hale getiren dijital dönüşümün yanı sıra, vatandaşların bilgiye erişiminin de hızlandığını ifade etti.
“Dijital teknolojiler devletlerin hayatını da şekillendiriyor”
Kişisel Verileri Koruma Kurumu yetkilisi, bilişim sektöründeki gelişmelere dair bilgi verirken, dijital teknolojilerin sadece bireyler için değil, aynı zamanda devletler için de şekillendirici olduğunu belirtti.
“Türkiye dijitalleşmede başarılı oldu”
Bir teknoloji şirketinin genel müdürü, Türkiye’nin son