1. Haberler
  2. Genel
  3. Eğitimde Devrim: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Eğitimde Devrim: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-Sivas SRT

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çağdaş dünyanın standartları kadar kendi tarihi, kültürü ve değerlerini de eğitim sisteminin bir parçası olarak değerlendirerek geçtiğimiz yıl içinde önemli projeleri hayata geçirdi.

Bakanlığın 2025 yılına kadar yönlendireceği çalışmaların odak noktası, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli oldu.

Maarif Modeli, 10 yıllık bir hazırlık sürecinin ve kapsamlı bir ihtiyaç analizinin ürünü olarak, 2024-2025 öğretim yılının başladığı 9 Eylül’den itibaren okul öncesi ile 1., 5. ve 9. sınıflardan başlayarak kademeli olarak uygulanmaya başlandı.

Müfredatın yoğunluğu sadeleştirildi

Öğrencileri bilgiyle birlikte becerilerle de donatmayı amaçlayan yeni müfredat, sistem düşüncesi, sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve erdem-değer-eylem çerçevesi gibi yeniliklerle, öğrencilerin analiz etme, empati kurma ve sorumluluk bilinci geliştirmesini hedefliyor. Ayrıca, müfredatın yoğunluğu yüzde 35 oranında sadeleştirilerek daha derin ve anlamlı öğrenme süreçleri teşvik edildi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin ana hedefi, eylemlerden değerlere, değerlerden erdemli insana, erdemli insanla da nihai hedef olan “Huzurlu Aile ve Toplum” ile “Yaşanabilir Çevrede Huzurlu İnsan”a ulaşmak olarak belirlendi. Model, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın onay sürecinin ardından Milli Eğitim Bakanı tarafından kabul edildi.

Adabımuaşeret ve nezaket kuralları, seçmeli ders olarak verildi

Yeni programların oluşturulmasında görev alan akademisyenler ve uzmanlar, öğretmenlere yönelik “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitici Eğitimi Kursları” düzenlemeye başladı.

MEB, yeni eğitim öğretim yılı itibarıyla Türk sosyal yaşamında aile, adabımuaşeret ve nezaket kuralları gibi seçmeli derslere de ilk kez yer verdi.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu

Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren düzenlemelerle birlikte Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu kanunla, eğitim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçimi, eğitimi, atanması, hakları, görevleri ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri gibi konular detaylandırıldı. Ayrıca, eğitimcilere yönelik şiddet suçlarına karşı yeni yaptırımlar getirildi.

Kanun gereği, eğitimcilere karşı işlenen suçların cezalarında yüzde 50 artış sağlandı ve şiddet suçları işleyenlerin tutuksuz yargılanması engellendi.

Öğretmen olarak görev yapanların, öğretmenlik veya uzman öğretmenlikte 20 yıl hizmet süresini tamamlamaları halinde doğrudan başöğretmenliğe başvuru hakkı tanındı. Bu düzenleme ile yaklaşık 300 bin öğretmen uzman veya başöğretmenlik için hak kazandı.

Kanunun önem teşkil eden maddelerinden biri de Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasıdır. Bu akademi, öğretmen adaylarının mesleki hazırlıkları ve öğretmenlerin mesleki gelişimleri için eğitim programları düzenleyecek.

Ayrıca, öğretmen adaylarının kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te yapılacak “Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)” sonuçlarına göre gerçekleştirilecektir.

Yeni düzenlemelerle birlikte, 2025’in ilk döneminde 300 bini aşkın öğretmenin sınav gerektirmeden uzman veya başöğretmenlik unvanı alabilmesi sağlanacak.

1. sınıf şube ve sınıf öğretmenleri ile 5. sınıf şubeleri otomatik yapıldı

Bakanlık, 1. sınıf şube ve sınıf öğretmenleriyle 5. sını

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eğitimde Devrim: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sivas SRT ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!