HATAY-BHA
Hatay, binlerce yıllık tarihiyle adeta bir açık hava müzesi olmaya devam ediyor. Kırıkhan ilçesindeki Karasu Nehri üzerinde yer alan ve Osmanlı döneminde inşa edildiği rivayet edilen Danaahmetli Köprüsü, Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Dairesi Başkanlığı tarafından restore edilerek kullanımına tekrar kazandırıldı.
Osmanlı köprü mimarisinin önemli örneklerinden biri olan köprü, 84,5 metre uzunluğunda ve 4,5 metre genişliğinde olup, 6 kemer açıklığına sahiptir. Kazı çalışmaları sırasında yapının 2 kemeri daha gün yüzüne çıkartılmıştır.
Restorasyon çalışmaları, 2020 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından başlatılmış; ancak Kovid-19 pandemisi ve 6 Şubat depremleri süreci bu çalışmaları etkilemiştir. Depremden sonra hasar gören köprüdeki restorasyon süreci tekrar gözden geçirilmiş ve nihayetinde tamamlanmıştır.
Restorasyon süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Hatay’ımız için çok kıymetli bir tarihi eseri ayağa kaldırmanın sevincini yaşıyoruz. Danaahmetli Köprüsü’nün restorasyon süreci 2020 yılında başlamıştı. Kovid süreci ve 6 Şubat depremleri sebebiyle süreç uzadı. Ancak artık tamamlandı. Bilindiği gibi bu köprü neredeyse yıkılmak üzereydi. Bugün tarihimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Yayman, restorasyon sürecine verdikleri desteklerinden dolayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ile Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen’e teşekkür etti.
Kırıkhan Belediye Başkanı Ömer Erdal Çelik, bu önemli çalışmadan dolayı Hüseyin Yayman’a teşekkür ederek, “Kırıkhan’ımızın tarihi mirasına sahip çıkılmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kıymetli eserin yeniden hayat bulması, ilçemiz için önemli bir kazanım olmuştur” ifadelerini kullandı.
Danaahmetli Mahalle Muhtarı Mehmet Saydam ise, “Tarihi köprümüzün yeniden ayağa kaldırılmasında büyük emek veren Sayın Hüseyin Yayman’a mahallemiz adına teşekkür ediyorum. Bu köprü sadece bir geçiş noktası değil, bizim geçmişimiz, kültürümüz ve hatıralarımızdır. Bu eserin yeniden hayat bulması bizler için çok kıymetlidir” şeklinde konuştu.