Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında farklı sektörleri denetliyor. Bu kapsamda, sporcuların yüksek gelir elde etmelerine rağmen vergi ödememe durumları da inceleniyor. Son üç yılda yapılan incelemelerde, farklı spor dallarında 1.900 kişinin ücreti incelendi ve yaklaşık 5 milyar liralık kayıt dışı gelir tespit edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu durumu ciddiye alarak sporcuları izaha davet etmeye karar verdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan analizlerde 2021, 2022 ve 2023 yıllarında futbol, basketbol ve voleybol branşlarında oynayan sporcuların ücretlerinde beyan dışı bırakılmış tutarlar tespit edildi. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, sporcuların elde ettiği gelir vergi tarifesinin 4. dilimini aştığı takdirde vergi ödeme yükümlülüğü bulunuyor. Bu nedenle, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 1.900 sporcunun analizi yapıldı ve çapraz kontrollerle gelir kayıpları ortaya çıkarıldı.
Analiz sonucunda, elde edilen ücretlerde büyük vergi kayıplarının yaşandığı belirlendi. Özellikle 400 sporcu son üç yılda 5 milyar lira ücret gelirini beyan dışı bırakırken, 100 sporcu ise gelirlerini beyan etmesine rağmen bildirmedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu sporcuları izaha davet edeceğini ve beyan dışı kazançlarını beyan etmelerini isteyeceğini açıkladı. Ayrıca, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen sporculardan ödenmeyen verginin cezalı şekilde talep edileceği belirtildi.
Şimşek, vergide adale ve verimlilik ilkesi doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Yüksek gelir elde eden ve gelirini gizleyenlere yönelik denetimlerin sürdürüleceğini belirten Bakan, adaletli bir vergi sistemi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu tür denetim çalışmalarının süreceği ve kayıt dışı ekonomiye karşı mücadelede etkili adımlar atılacağı bildirildi.