Meteoroloji’den Doğu Akdeniz için fırtına uyarısı
ANKARA-BHA
Avustralya’da gözlemlenen iklim değişikliğinin en belirgin etkilerinden birisi olan aşırı sıcaklıklar, sadece fiziksel sağlık üzerinde değil, ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. 2003-2018 yılları arasında toplanan sağlık verilerine dayanarak yapılan bir araştırma, yüksek sıcaklık dönemlerinde ruhsal ve davranışsal bozukluklarla (MBD) ilgili hastane başvurularında artış yaşandığını gösteriyor.
Bu ruhsal ve davranışsal bozukluklar arasında kaygı, depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni ile madde ve alkol bağımlılığı gibi çeşitli rahatsızlıklar yer almakta.
Araştırma bulguları, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerinin 3 derece altında tutulması halinde dahi, MBD vakalarının 2030’larda yüzde 11, 2050’lerde ise yüzde 27,5 oranında artabileceğini öngörüyor. Hiçbir önlem alınmaması durumunda ise bu oranın 2050 itibarıyla yaklaşık yüzde 49’a yükselebileceği ifade ediliyor.
Adelaide Üniversitesi’nden çevre sağlığı uzmanı ve araştırmanın başyazarı olan Peng Bi, iklim değişikliğinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin dünya genelinde giderek daha fazla fark edildiğini, ancak gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu etkilerin daha da kötüleşeceğini vurguladı. Bi ayrıca, sıcaklık artışlarının yalnızca kaygıyı değil, ciddi psikiyatrik hastalıkları da tetikleyebileceğini ve genç bireylerin bu olumsuz etkilerden daha fazla etkilenebileceğini belirtti.
2008 yılında Adelaide’de yaşanan 15 günlük sıcak hava dalgasının, çocuklarda MBD kaynaklı hastane başvurularını yüzde 64, 75 yaş ve üzerindeki bireylerde ise yüzde 10 oranında artırdığı tespit edildi. Bilim insanları, aşırı sıcakların beyne giden oksijen miktarını değiştirebileceği, uyku düzenini bozabileceği ve stres tepkilerini etkileyebileceği yönünde değerlendirmelerde bulunuyor.
Araştırmada, genç bireylerin fizyolojik olarak sıcaklığa daha dayanıklı olmalarına rağmen, genellikle gerekli önlemleri almadıkları ve açık havada daha fazla zaman geçirdikleri için daha yüksek risk altında oldukları ifade ediliyor.
Avustralya’da şu an her iki kişiden biri, yani yaklaşık 8,6 milyon kişi yaşamlarının bir döneminde bir MBD tanısı almakta. Isıyla bağlantılı hastaneye yatış oranının 2050 yılına kadar yüzde 1,8’den yüzde 2,8’e yükselebileceği öngörülüyor.
Araştırmanın başyazarı Jingwen Liu, mevcut genç nüfusun MBD’lerle erken yaşta karşılaşmasının ve iklim krizi ile ortaya çıkan zihinsel yükün, toplumsal dayanıklılığı artırmayı zorunlu hale getirdiğini kaydetti.
Uzmanlar, halk sağlığı profesyonellerinin ve sağlık hizmeti sunucularının, sıcak hava koşullarının ruh sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlaması ve toplulukları bu etkilerden koruyacak yeterliliğe ulaşması gerektiğini vurguladı.
Araştırma, Nature Climate Change dergisinde yayımlandı.