Cushman & Wakefield I TR International tarafından hazırlanan ve belirli önemli alışveriş bölgelerini kapsayan “İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu”na göre, 2024’te yüksek yoğunluk devam etti.
Kültürel çekim merkezlerinin yaya trafiğini artırmasının yanı sıra yerel markaların da öne çıkması dikkat çekerken, caddelerdeki boş mağaza sayısı azalma gösterdi.
Yeni kiralamaların işlemlerin büyük bir kısmını oluşturmasıyla birlikte, 2024’te, bir önceki yıla göre kentsel dönüşüm süreçlerinden geçen mağazaların yüzde 24’ü, boş kalan mağazaların ise yüzde 34’ü kiralandı.
İstiklal Caddesi ve çevresindeki yeni kiralama işlemleri sayısı azalırken, diğer önemli alışveriş caddesinde bu işlem sayısında bir artış gözlemlendi.
EN FAZLA İSTİKLAL CADDESİ ZİYARET EDİLDİ
İstiklal Caddesi’ni ziyaret edenlerin sayısının 2024’te 90 milyonu aştığı bildirildi.
Geçen yıl İstiklal Caddesi’ni ziyaret edenler arasındaki rakam 90 milyon seviyesini geçerken, diğer önemli alışveriş caddesinde bu rakam 31,4 milyon seviyesine geriledi.
İSTİKLAL CADDESİ
Uzunluğu toplam 1,4 kilometre olan İstiklal Caddesi’nde 270 mağaza bulunmakta ve 258’inde doluluk oranına ulaşılmıştı. Boş kalan mağaza sayısı ise 2024’te bir önceki yıla göre 1 adet artarak 12’ye çıktı.
BAĞDAT CADDESİ
Son yıllarda kentsel dönüşüm projelerinin yoğunlaştığı Bağdat Caddesi’nin incelenen 2,6 kilometrelik bölümünde mağaza sayısı 335’ten 329’a gerilerken, burada 324 mağazanın dolu olduğu belirlendi. Boş mağaza sayısı da 7’den 5’e düştü.
NİŞANTAŞI BÖLGESİ
Avrupa Yakası’nın popüler alışveriş caddelerinden oluşan Nişantaşı bölgesi, 2,7 kilometrelik uzunluğu ile Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi’yi kapsıyor. Bu bölgede mağaza sayısının 374’ten 370’e düştüğü, 352 mağazanın dolu olduğu görülürken, boş mağaza sayısının 14’ten 18’e yükseldiği kaydedildi.
Geçen yıl bu caddelerde toplam 51 mağaza kiralama işlemi gerçekleştirilmiş, Bağdat ve Nişantaşı’nda 22’şer, İstiklal Caddesi’nde ise 7 mağaza kiralanmıştır.
YENİ KİRALAMALARDA GİYİM VE AYAKKABI İLE YEME-İÇME SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKTI
Rapor, cadde bazında değişen eğilimleri de raporladı. Buna göre, Nişantaşı ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısının düştüğü gözlemlenirken, kiralanan alanların ortalama büyüklüğünün arttığı dikkat çekti. Bu durum, markaların geniş alanlara yöneldiğinin bir kanıtı olarak değerlendirildi.
Diğer yandan, Bağdat Caddesi’nin kentsel dönüşüm projeleri ve yüksek doluluk oranları sebebiyle markaların uygun konum bulmakta zorlandığı ve bu nedenle kiralanan ortalama alan büyüklüğünün küçüldüğü tespit edildi.
Üç ana caddede kiralama işlemlerinde özellikle yeme