1. Haberler
  2. Genel
  3. Kahverengi Kokarca İçin Acil Mücadele Planı Açıklandı

Kahverengi Kokarca İçin Acil Mücadele Planı Açıklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sivas SRT

Bakan, toplantıda yaptığı açıklamada, tarımsal üretimi tehdit eden kahverengi kokarcayla mücadele için atılan adımların değerlendirileceğini ve bu zararlının en fazla görüldüğü 13 ilin valileriyle bir araya geldiklerini ifade etti.

Doğu Asya kökenli bir zararlı olan kahverengi kokarcanın ilk kez 1996’da Amerika kıtasında keşfedildiğini belirten Bakan, zararlının hızla yayılmaya başladığını ve 2004’te Avrupa’da, 2013’te Rusya’da, 2015’te ise Gürcistan’da görüldüğünü aktardı.

Ülkede ilk tespitlerin 2017’de Gürcistan sınırına yakın iller ve İstanbul’da yapıldığını kaydeden Bakan, kahverengi kokarcanın başta fındık olmak üzere birçok meyve ve sebze bahçesinde zarar oluşturduğunu ifade etti. 2023 ve 2024 yıllarında lokal ölçekte görülen ancak yoğunluğuyla ciddi sorunlara yol açan zararlıya karşı, gerekli müdahale yapılmazsa verilecek zararın çok daha büyük olacağını söyledi. Bu mücadele kapsamında bakanlık, ilgili diğer bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve özel sektörle yakın işbirliği içerisinde çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

“13 İLDE BU AY TESPİT EDİLEN YAKLAŞIK 400 BİN EV, SAMANLIK, AHIR YA DA BENZERİ YAPILAR İLAÇLANMAYA BAŞLANDI”

Tarım ve Orman Bakanı, bu bağlamda 2023’te Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı’nın oluşturulduğunu hatırlatarak, bu planın zararlı ile mücadelede bütünsel bir yaklaşımı benimsediğini, mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadelenin bir kombinasyonunu içerdiğini açıkladı.

Bakan, eylem planında özellikle kimyasal kullanıma alternatif yöntemlerin ön planda olduğunu belirterek, “Bu kapsamda, mücadelede önemli bir başarı sağlayan, bu zararlının düşmanı olan Samuray arısı üretmeye başladık. 2024’ten itibaren 207 bin Samuray arısının doğaya salındığını, 2025’te bu rakamın bir milyona ulaşacağını ifade etti.”

Bu mücadelenin önemine değinen Bakan, kullanılan yöntemin doğaya zarar vermeden etkili bir şekilde mücadele imkanı sunduğunu kaydetti. Feromon tuzakları ve tuzak bitkilerle zararlının çekilip yok edilmesi gibi çeşitli yöntemlerin de kullanıldığına dikkat çekti. Ayrıca, kış aylarında yapılan mücadelenin yaz dönemindeki etkisi üzerine çalışmalara başladıklarını belirtti. Bu kapsamda 13 ilde bu ay başından itibaren yaklaşık 400 bin ev, samanlık, ahır gibi yapılar ilaçlanmaya başlandığını duyurdu.

Bakan, ilaçlanan yapılar arasında yaklaşık 200 bininin tamamlandığını, kalan 200 bininin ise kış bitene kadar bitirileceğini vurguladı.

“MÜCADELEDE KOORDİNE OLMAZSA, BİR TARAFTA YAPILAN MÜCADELE DİĞER TARAFTAKİ ZAFİYETTEN ETKİLENİR”

Kahverengi kokarca ile mücadele sürecinin beş aşamalı bir yol haritasıyla yürütüleceğini belirten Bakan, yerel birimlerin koordinasyonu ve iş birliğinin artırılmasının önemine dikkat çekti. “Koordineli mücadele olmazsa, bir tarafta yapılanlar diğer tarafta olabilecek zafiyetler nedeniyle etkisiz hale gelebilir.” dedi.

Bakan, bu zararlı ile mücadelenin tüm vatandaşları etkilediğini, bu nedenle herkesin zararlıyı bilmesi gerektiğini ifade ederek, mücadelenin etkinliği için bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Bakan, zararlının yayılmasıyla ilgili tespit ve izlemenin önemine de değinerek, bunların mücadeleyi belirlediğini ifade etti. Ayrıca, kimyasal mücadelenin zorunlu olmadığı yerlerde, mekanik, biyoteknik ve biy

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kahverengi Kokarca İçin Acil Mücadele Planı Açıklandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sivas SRT ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!