ANKARA-Sivas SRT
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ekiplerinin, sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlamak amacıyla kış hazırlıklarını tamamladığını bildirdi. KGM’nin 12,634 makine ve 13,283 personel ile ülke genelinde karla mücadele çalışmalarını yürüteceği belirtiliyor.
Bakan, KGM’nin otoyollar ve devlet il yollarındaki kış operasyonlarının 7 gün 24 saat kesintisiz süreceğini ifade etti. Yolların açık tutulması ve kar birikintilerinin engellenmesi amacıyla KGM’nin envanterine yeni makineler dahil edilerek, ekiplerin etkinliğinin artırıldığı kaydedildi.
KGM 452 merkezle karla mücadele ediyor
Bakan, “KGM, karla mücadele çalışmalarını 452 karla mücadele merkezinde sürdürecek. Bu çalışmalarla, kar birikmesinin önüne geçilecek ve buzlanma nedeniyle oluşabilecek kaymaların engellenmesi sağlanacak,” şeklinde konuştu. Bakan, karla mücadelede KGM’nin hedefinin, yolların büyük bir kısmını olağanüstü durumlar dışında sürekli açık tutmak olduğunu vurguladı.
Seyahat etmeyi planlayan sürücülere seslenen Bakan, yola çıkmadan önce güzergah hakkında bilgi alınmasını tavsiye etti. “Sürücüler, ALO 123, ALO 159 Kara Yolları Hattı ya da internet üzerinden güzergah analizi programını kullanarak yol durumuna ilişkin güncel bilgilere ulaşabilirler,” dedi. Ayrıca, kötü hava koşulları nedeniyle kapanan yollarda, sürücülerin görevlilerin uyarılarına uyarak ısrarcı olmamaları gerektiği konusunda uyardı.
Yol güvenliği için sürücülerin dikkat etmesi gerekenler
Bakan, sürücülere kış yolculukları için bazı tavsiyelerde bulundu: “Kar ve buzla mücadele araçları görüldüğünde yavaşlayın, sollama yapmayın ve araç takip mesafenizi artırın. Araçlarınızda mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurun, hızınızı azaltın ve şerit ihlali yapmayın. Ayrıca, direksiyon başında dikkatinizin dağılmaması için cep telefonu kullanmaktan ve sigara içmekten kaçının.”
Araç bakımı ve kış hazırlıkları
Bakan, araç sahiplerine araçlarının kış koşullarına uygun olduğundan emin olmalarını hatırlattı. Araç camları, lambalar ve aynaların kar ve buzdan temizlenmesi gerektiğini belirterek, lastiklerin diş derinliğinin kontrol edilmesini ve aşınmış lastiklerin değiştirilmesini önerdi. Ayrıca, kışın gerekli olabilecek malzemelerin araçlarda bulundurulması gerektiğine dikkati çekti. Bu malzemeler arasında buz kazıyıcı, kar fırçası, çekme halatı, zincir, ilk yardım çantası ve battaniye gibi ürünlerin bulunması gerektiği vurgulandı.