Kişinin depresyonda olmasına rağmen hislerini yok sayması veya gizlemesi durumu “maskeli depresyon” olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar, bu kişilerin çevrelerine karşı genellikle mutlu bir izlenim verdiklerini belirtiyor.
İSTANBUL – Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, depresyonun bir alt türü olarak tanımlanan maskeli depresyon hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Gizli depresyon ya da gülümseyen depresyon olarak da bilinen maskeli depresyonun, depresyonun alt türlerinden biri olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, “Bilindiği üzere depresyon; karamsar düşünceler, çökkünlük, üzüntü hali, geleceğe dair umutsuzluk, mutsuzluk ve hayattan keyif alamama hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca uyku bozukluğu ve iştahsızlık da sık gözlemlenen sorunlar arasındadır.” dedi.
Maskeli depresyonun, duygu gösteriminde açık bir depresyon olarak gözlemlenmediğine dikkat çeken Yıldırım, “Daha ağır bir yakınma olarak değerlendirilebilir. Kişide bedensel ağrılar, sindirim sorunları, çeşitli bağımlılıklar ya da mide sorunlarının varlığı da gözlemlenebilir. Maskeli depresyondaki bireyler içsel olarak daha umutsuz ve üzüntülü hissetseler bile bu durumu zayıflık ya da yetersizlik olarak algılayabilir ve yok sayabilirler.” dedi.
DEPRESYONDAN FARKI: DUYGULARIN BASTIRILMIŞ OLMASI…
Maskeli depresyondaki bireylerin çevrelerine karşı mutlu ve yaşama istekli bir görünüm sergileyebileceğine ancak içsel olarak depresif bir süreçten geçtiğine vurgu yapan Yıldırım, “Maskeli depresyon adının verilmesinin sebebi, bu kişilerin çevrelerine bir maske takmış olmalarıdır. Burada duyguların bastırılması önemli bir konudur ve duygular bastırıldıkça somatik belirtiler, yani bedensel bulgular ortaya çıkabilir.” dedi.
Yıldırım, kişilerin depresyonlarını gizleyebileceği ihtimali nedeniyle çevresindekilerin gözlem yapmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.