1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Rahim Ağzı Kanseri: Farkındalık ve Erken Teşhis

Rahim Ağzı Kanseri: Farkındalık ve Erken Teşhis

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis ve düzenli tarama testleriyle önlenebilir hastalıklar arasında yer almakta.

Medipol Sağlık Grubu, 1-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı bünyesinde düzenlediği seminerde bu hayati konuya dikkat çekti.

Seminere katılan jinekolojik onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanında uzman isimler, rahim ağzı kanserine karşı alınması gereken önlemler, HPV aşısının koruyuculuğu ve erken teşhisin önemi konularını kapsamlı bir şekilde katılımcılarla paylaştı.

“HPV ÇOK SIK GÖRÜLEN BİR ENFEKSİYON”

Dünya genelinde ölüm oranları bakımından rahim ağzı kanserlerinin en üst sıralarda yer aldığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı, “Her HPV virüsünü kapan kişiler rahim ağzı kanseri olmuyor. Virüsün erken yaşlarda bulaşma oranı daha yüksektir. Bu süreç 20 yılı kapsayabilir. HPV, ne yazık ki çok sık görülen bir enfeksiyon. Ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi edilme oranı da o kadar artar. Özellikle yapılan taramalar bu noktada büyük önem taşımakta. Yaptığımız tarama ile kanserin önüne geçebiliyoruz. 30 yaşından itibaren her kadına 5 yılda bir HPV testi yapılmaktadır. Bu nedenle rahim ağzı kanserinden korunmak mümkündür,” diye konuştu.

“AMACIMIZ RAHMİ KORUMAK”

HPV’nin rahim ağzı kanserlerindeki gelişim süreçlerine dair bilgi veren Jinekolojik Onkoloji Uzmanı, “HPV, dünyanın en hızlı bulaşan virüsleri arasında sayılmakta. HPV’nin birden fazla alt tipi mevcut. Yapılan taramaların yüzde 70’ini HPV 16 ve HPV 18 türleri oluşturmaktadır. Diğer tiplere göre HPV dağılımı azalmaktadır. HPV’den korunmanın en etkili yolu aşılama ile sağlanmaktadır. Araştırmalar bunu net bir şekilde ortaya koymakta. Bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesi ile rahim ağzı kanserine yol açabilecek lezyonları tespit edebilmekteyiz. Erken dönem rahim ağzı kanserinde 2 cm altındaki tümörlerde rahmi koruyabiliyoruz. Bizim için en önemli olan rahimi almak değil, onu korumaktır,” ifadelerini kullandı.

TARAMANIN ÖNEMİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı, “Virüs bulaşmış hastalarımızın süreci genellikle uzun ve yavaş ilerlemektedir. Bunların tanı ve tedavisi muayene ve sürekli kontroller ile sağlanmaktadır. Hastalık ilerledikçe tedavi sürecinin zorlaştığı görülmektedir. İlk evrelerde hastalık tedavi edilebilirken, ilerleyen aşamalarda tedavi daha karmaşık hale geliyor. Rahim ağzı kanserinde tarama büyük önem taşımakta. Taramalar dünya genelinde 21 yaşında başlamaktadır. Rahim ağzı kanserinde CIN1, CIN2 ve CIN3 olarak adlandırılan dereceler mevcuttur. Hatta CIN3 aşamasında bile HPV aşısı olunduğunda sürecin yavaşlatıldığını ve azaltıldığını gözlemleyebiliyoruz. Burada erkeklerin aşılanması da son derece önemlidir,” şeklinde belirtti.

“TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE TEDAVİDE BAŞARI ORANLARIMIZ ARTIYOR”

Işın tedavileri hakkında bilgi veren Radyasyon Onkoloji Uzmanı, “Tedavi için bize gelen hastalar arasında iki grup bulunmaktadır. Ameliyat şansını kaybetmiş hastalarımıza genellikle rady

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rahim Ağzı Kanseri: Farkındalık ve Erken Teşhis
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sivas SRT ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!