Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2025 yılı programı açıklandı.
Merkez Bankası, 2025 Yılı Para Politikası yol haritasını yayımlayarak, gelecek yıl izlenecek politikalara dair bilgiler paylaştı.
Buna göre, Merkez Bankası’nın 2025 yılı içerisinde toplamda 8 toplantı gerçekleştireceği bildirildi. 2025 yılı toplantı ve rapor takviminin 5 iş günü içinde yayımlanacağı ifade edildi.
KKM UYGULAMASI SONLANIYOR
Açıklamada, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının 2025 yılı içinde sonlandırılacağı da belirtildi.
Metinde şu ifadeler yer aldı:
2025 yılıyla birlikte dezenflasyon sürecinin belirginleşmesi beklenirken, Türk lirası varlıklara olan talebin devam edeceği vurgulandı. TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalış ile birlikte bu alandaki düzenlemelerin sadeleştirileceği ve yıl içinde KKM uygulamasının sonlandırılmasının hedeflendiği kaydedildi.
ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5
Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde belirlenen enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak devam edeceği vurgulandı. Metinde ayrıca, Merkez Bankası’nın hesap verme yükümlülüğüne ilişkin belirsizlik aralığının, önceki yıllarda olduğu gibi hedef etrafında her iki yönde 2 yüzde puan olarak belirleneceği ifade edildi. Para politikası, enflasyonu orta vadede bu hedefe ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamak amacıyla oluşturulacak.
Enflasyon Raporu’nda açıklanan tahminlerin enflasyon beklentilerine referans oluşturacağı ve yıl içinde enflasyon gelişmeleri hakkında detaylı değerlendirmelerin kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.
Yıl sonunda enflasyonun belirlenen belirsizlik aralığının dışında kalması durumda ise Hükümet’e “Açık Mektup” gönderileceği ifade edildi. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının, Merkez Bankası’nın temel politika aracı olarak devam edeceği vurgulandı.
Metinde, fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması için gereken parasal sıkılık düzeyinin, enflasyonu Enflasyon Raporları’nda öngörülen patikaya ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde sürdürüleceği belirtildi.
KREDİ VE MEVDUAT PİYASALARI
Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmelerin olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının ilave makro ihtiyati tedbirlerle destekleneceği ifade edildi. Metinde, “Sterilizasyon araçları etkili bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir. Para politikası kararları, fiyatların analizi, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları gibi unsurlardaki gelişmeler göz önünde bulundurularak oluşturulacaktır.” denildi.
PPK toplantısı öncesindeki sessiz dönemin 3 iş günü süreceği, bu süreçte para politikasına yönelik iletişim yapılmayacağı belirtildi. Bu dönemde, PPK toplantısına hazırlık amacıyla detaylı analiz ve değerlendirmelerin hazırlanacağı kaydedildi.
PPK’nın, 2025 yılında 8 toplantı yapacağı ifade edilerek, bu yıl içerisindeki toplantı ve rapor takviminin 5 iş günü içerisinde paylaşılacağı belirtildi.
Para politikası kararları ve gerekçelerinin, toplantı gününde saat 14.00’te açıklanacağı, toplantı özetinin ise toplantıyı takip eden beş iş günü içerisinde Merkez Bankası’nın internet sayfasında yayımlanacağı bildirildi.
ENFLASYON BİLGİL