Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan kitapta, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in değerlendirmeleri önemli bir yer tutuyor. Tekin, 22 yıllık eğitim seferberliğine vurgu yaparak, “Bakanlığımız, eğitimi ülkemizin sadece maddi refahını artıran zaruri bir yatırım alanı olarak değil, geleceğimizi teminat altına alan, kültürel ve toplumsal varlığımızın ihyasını sağlayan dinamik ve süreklilik arz eden bir alan olarak kabul etmektedir. Bu itibarla çalışmalarımızı, hizmetlerimizden etkilenen tüm kesimlerle istişare ederek Bakanlığımızın kuruluş amacına uygun şekilde geliştirme arzusunda ve gayreti içindeyiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ankara-Sivas SRT
“Evrensel düzeyde kabul gören bilimsel ve pedagojik ilkelere haiz hem de millî bir maarif bilinciyle yapılandırılmış kapsamlı bir eğitim sistemi ile geleceğin inşasını amaçlıyoruz.” diyen Bakan Tekin, cumhuriyetin ikinci asrında Türkiye Yüzyılı’nın eğitimin yüzyılı olacağına olan inancını dile getirdi.
Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı hedefine yönelik değerlendirmesinde, bu hedefin sadece bir ufuk değil, aynı zamanda bu vatanın her bireyinin geleceğine yönelik güçlü bir taahhüt olduğunun altını çizdi. Eğitime yapılan yatırımların ve projelerin bu hedefe yaklaşmada önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Kitapta, eğitimdeki niteliksel gelişmelerin sayısal verilerle işlendiği ve 2002-2024 yılları arasında eğitimin demokratikleşmesine yönelik yapılan çalışmalara yer verildi. Meslek liseleri önündeki en büyük engellerin kaldırıldığı, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla sosyal politikaların uygulandığı ifadeleri yer aldı.
OECD’nin 2023 Eğitim Politikası Perspektifleri Raporu’na da atıf yapılırken, Türkiye’nin 2011-2019 yılları arasında eğitim bütçesindeki artışla en çok ilerleme kaydeden OECD ülkesi olduğuna dikkat çekildi.
Millî Eğitim Bakanlığının son 22 yılda okul ve derslik sayısındaki artışlar gözler önüne serildi. 2002-2023 yılları arasında okul sayısı 43 binden 75 bine, derslik sayısı ise 367 binden 743 bine yükseldi. Resmî okullardaki öğretmen sayısının da 540 binden 1 milyon 200 bine çıktığı belirtildi.
Kitapta, öğretmen başına düşen öğrenci sayısındaki düşüş ve okullaşma oranlarındaki artış da dikkat çekti. Okul öncesi eğitimde 5 yaş grubundaki okullaşma oranı 2002 yılında yüzde 11,7 iken, 2023-2024 eğitim öğretim yılında yüzde 84,26’ya çıktı. Ayrıca, 22 yılda yaklaşık 4 milyar 250 milyon ders kitabının ücretsiz olarak dağıtıldığı ifade edildi.
Geleceğin İnşası: Eğitim 2002-2024 adlı kitap, 15 bölümden oluşmakta, her bölümde ilgili politika belgeleri ve istatistiki verilerle desteklenen konu başlıklarına yer verilmektedir. Kitap, Türkiye’de eğitim alanında yaşanan gelişmelerin rehberi olma niteliği taşımaktadır.
Bahsi geçen esere buradan ulaşılabilir. Görüş ve öneriler ise buradan iletilebilir.