1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Kalkan Balığı Kotası Artıyor: 529 Ton!

Türkiye’nin Kalkan Balığı Kotası Artıyor: 529 Ton!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalkan balığının korunması amacıyla getirilen kotalarda Türkiye’nin avantajlı konumunun sürdüğü ifade edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü, Türkiye’nin uluslararası kotalardan yüzde 60 oranına tekabül eden 529 tonluk bir kota elde ettiğini belirterek, “Bu oranın önemli bir kazanım olduğunu” vurguladı.

Söz konusu uygulama ile bölgedeki ülkeler için kullanılabilir kotaların belirlendiğini dile getiren yetkili, “Bu konuları belirleyen kuruluş, Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz’de balıkçılık yönetimi üzerine çalışan Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) adıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) altında faaliyet gösteren bir organizasyondur. Bu kuruluş, ortak balık stoklarının yönetimi ile ilgili önemli konular üzerinde çalışıyor. Geçiş yapılan en önemli konulardan biri ise kota uygulamasıdır.” dedi.

“KOTA İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILDI”

Yetkili, Türkiye’nin de üyesi olduğu GFCM’nin 7 yıl önce kalkan balığı kotasıyla ilgili bir çalışma başlattığını hatırlatarak, “Karadeniz’deki altı ülkenin avlayabileceği toplam kalkan kotası belirlenmişti. 2018’deki bu çalışma sonucunda Türkiye’ye yalnızca 200 tonluk kota verilmesi öngörülmüştü. Bu, toplam kotanın yaklaşık yüzde 30’una denk geliyordu. Türkiye olarak bu rakamın adil olmadığı, balıkçılarımızın yararlanabileceği miktarın çok kısıtlandığı yönünde itirazımızı yaptık. Filomuzun yüzde 90’ı kalkan avcılığı yapabilecek kapasitede. Bu argümanlar ışığında gerçekleştirilen müzakereler sonucunda, Türkiye’nin yüzde 60 oranına tekabül eden 529 tonluk kotaya ulaşılmasını sağladık, bu çok önemli bir kazanım. Bu miktar, 2028 yılına kadar geçerli olacak.” ifadelerini kullandı.

“KALKAN İÇ PAZARDA TÜKETİLİYOR”

Yetkili, Türk balıkçıları için ulaşılan 529 tonun önemli bir kota miktarı olduğunu belirterek, kalkan balığının genellikle iç piyasada tüketildiğini, ihracata gitmediğini ve ülkeye daha fazla kalkan balığı girmesiyle daha çok kişinin bu ürüne ulaşma imkanı bulacağını ifade etti.

“HER YIL 10 BİN KALKAN YAVRUSUNU DENİZLERİMİZE SALIYORUZ”

Yetkili, Trabzon’daki Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nde yumurtadan kalkan balığı üretimine geçtiklerini belirterek, “Bu çalışma sonucunda her yıl 10 bin kalkan yavrusunu denizlerimize salıyoruz. Bu şekilde balıkları korurken, bir yandan da yavru üretimi ile denizleri balıklandırıyoruz. Ayrıca, kalkan balığıyla ilgili markalandırma çalışmaları da yürütüyoruz.” ifadesini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Kalkan Balığı Kotası Artıyor: 529 Ton!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sivas SRT ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!