ANKARA-Sivas SRT
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, özel kreş ve gündüz bakımevi çalışanları ile bu hizmetlerden yararlanan aileler için düzenlenen Dijital Risklerden Korunma Eğitimi’nden bugüne kadar 39 bin 920 kişinin faydalandığını açıkladı.
Çocukların dijital ortamdaki olumsuz içeriklerden korunması amacıyla, sosyal medya düzenlemesi üzerinde hazırlıkların devam ettiği bilgisi verildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların, ailelerin ve toplumun dijital risklere karşı farkındalığını artırmak için çalışmalarını sıklaştırdı.
Eğitimler artırıldı
Kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde, özel kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulübü çalışanları ile ailelerine yönelik dijital içerik riskleri konusundaki eğitimler artırıldı.
Eğitimlerde, “medya kavramı”, “yeni medya araçları”, “çocuk ve dijital medya”, “dijital çağda ebeveyn olmak”, “bilişim teknolojilerinin çocuklar için fırsatları ve riskleri”, “çocukları bilişim teknolojilerinin risklerinden korumak için ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar”, “önerilen web ve ihbar adresleri” ve “dijital oyunlar için kullanılan sınıflandırma sistemi” gibi konular ele alındı. Bu eğitimlerden toplamda 39 bin 920 kişi faydalandı.
Dijital ortamdaki olası risklere karşı eğitimler verilecek
Bakanlık, çocukları dijital risklerden koruma çalışmalarını artırarak, 2024-2028 dönemini kapsayan Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde ailelere medya okuryazarlığı, bilinçli medya kullanımı, dijital ebeveynlik, siber zorbalık ve dijital suçlar gibi konularda koruyucu eğitimler sunacak.
Ayrıca, ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik teknolojinin bilinçli kullanımıyla ilgili dijital okuryazarlık eğitim programları yaygınlaştırılacak. Gençlerin teknoloji ve medyanın fırsatlarından bilinçli bir biçimde yararlanmasını sağlamak amacıyla çeşitli eğitimler, seminerler ve spor, teknoloji ile kültür kampları düzenlenecek.
2 bin 432 içerik hakkında işlem yapıldı
Bakanlık, çocukları zararlı içeriklerden korumak için vatandaşların zararlı olduğunu düşündükleri içerikleri, yayınları ve uygulamaları bildirmelerine olanak tanıyan Çocuk için Dost Uygulamalar (DUY) web sitesini ve ihbar hattını faaliyete geçirmiştir. Bu platform sayesinde bugüne kadar 2 bin 432 içerik hakkında işlem gerçekleştirildi.