ANKARA-Sivas SRT
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı, dijital çağın vazgeçilmez parçaları olan yapay zeka, bulut bilişim, blok zincir ve 5G gibi ileri teknolojiler üzerinde yapılacak yatırımlarla ülkeyi “Dijital Türkiye” hedefine ulaştırmayı ve yüksek teknoloji üretim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Bakan Yardımcısı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Konferans Salonu’nda gerçekleşen 11. Kamu Bilişim Zirvesi‘nin açılışında yaptığı konuşmada, günümüz dünyasının bilgi ve iletişim teknolojilerinin rehberliğinde hızla değiştiğini belirtti.
Teknolojilerin bireylerin yanı sıra şehirleri ve ülkeleri de birbirine bağladığını vurgulayan Bakan Yardımcısı, dijital dönüşümün artık hayatın merkezinde yer aldığını vurguladı.
Bakan Yardımcısı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hem iş dünyasında hem de kamu sektöründe önemli dönüşümlere neden olduğunu belirterek, “Kamu sektöründeki dijital dönüşüm, vatandaş memnuniyetini artırma ve daha etkin hizmet sunmanın anahtarı haline geliyor.” dedi.
Gelecek yıl gerçekleştirilecek 5G ihalesiyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirten Bakan Yardımcısı, “Vatandaşlarımız şu anda 30’u aşkın yerde 5G teknolojisiyle tanıştı. Türkiye’nin dört bir yanını 5G ve üstü teknolojilerle buluşturmayı hedefliyoruz. 5G’nin sunduğu yüksek hız, düşük gecikme ve büyük veri kapasitesi, ülkemizi dev bir sıçramaya hazırlıyor.” ifadesini kullandı.
“Hedefimiz ülkemizi en güçlü devletler arasında yerleştirmek”
Bakan Yardımcısı, Türkiye’nin kendi imkânlarıyla 5G’ye geçiş yapması için Milli Teknoloji Hamlesi’nden güç alarak çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi ve “Bu vizyon doğrultusunda, yüksek teknoloji ürünlerini yerli ve milli imkânlarla üretmeyi ve ülkemizi dünyanın en güçlü devletleri arasına çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
5G teknolojisiyle ilgili detaylar veren Bakan Yardımcısı, “Dijital çağın gerektirdiği yenilikçi teknolojilere atılımlar yaparak ülkemizi ‘Dijital Türkiye’ hedefine ulaştırmayı amaçlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Bakan Yardımcısı, kendi üretimi olmayan bir ürünün özne olunamayacağını vurgulayarak, “Hiçbir ülkenin kendine ait söz sahibi olmadığı ürünlerle oyununu sürdüremez. Kendi kurallarını belirleyen bir millet olduğumuzu biliyoruz.” dedi.
“Kamu Bulut Stratejisi hayata geçiyor”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, bilişim sektörünün hızla büyüdüğünü ve Türkiye teknoloji ekosisteminin son 22 yılda önemli bir noktaya ulaştığını belirtti. Kamu bilişiminde Türkiye’nin dikkat çekici bir konumda olduğunu vurguladı.
Bakan Yardımcısı, kamu alımlarında niteliği ve güvenliği ön plana çıkarmanın önemine dikkat çekti.
Bulut bilişim teknolojisinin kamu ekosistemine katkısına yönelik değerlendirmelerde bulunan Bakan Yardımcısı, “Kamu Bulut Stratejisi’ni Dijital Dönüşüm Ofisi ile yakın zamanda hayata geçireceğiz.” dedi.
“Dijital dönüşüm kamu hizmetlerine dinamizm kazandırıyor”
BTK Kurul İkinci Başkanı, dijital dönüşümün toplumun her kesiminde önemli değişimlere neden olduğunu aktardı.
Dijital dönüşümün kamu hizmetlerini daha dinamik hale getirdiğini ve vatandaşların bilgiye erişimini hızlandırdığını kaydetti.
“Dijital teknolojiler devletlerin yaşamını şekillendiriyor”
Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkan Yardımcısı, Türkiye’deki bilişim sektörünün gelişimini ve sosyal medyanın seçimlerdeki rolünü ele aldı. Kanlıgöz, dijital teknolojilerin yalnızca bireyleri değil