ANKARA-Sivas SRT
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, engelli araçlarına yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasında gerçekleştirilen yeni düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımladı. Bu düzenleme ile engelli bireylere sağlanan ÖTV muafiyetinde yerli üretim oranı yüzde 40 olarak belirlenirken, engelli araçlarını satın alan kişilerin bu araçları elde tutma süresi 10 yıla çıkarıldı.
Yerli üretim oranı ve elde tutma süresi arttı
Yeni düzenleme ile engelli araçları için geçerli olan ÖTV istisnasında, yerli üretim oranının en az yüzde 40 olması gerekecek. Ek olarak, bu araçların satış veya devir işlemleri için gerekli bekleme süresi 5 yıldan 10 yıla yükseltildi.
Bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan öğrenilebilecek
Engelli araçlarına uygulanan ÖTV istisnasından yararlanıp yararlanılmadığını öğrenmek isteyenler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan “İnternet Vergi Dairesi-Sorgulamalar-Engellilik İstisnası Bilgileri” bölümüne başvurabilir.
Yerli katkı oranı kontrolü ve ceza uygulaması
Yerli katkı oranının belirlenmesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan güncel motorlu araçlar yerli katkı oranı beyanlarına dayanarak yapılacak. Motorlu araç ticareti yapanların, beyan ettikleri yerli katkı oranının yüzde 40’ın altında olduğunun bildirilmesi durumunda, vergi kaybı, ceza ve gecikme faizi uygulanacak. Ancak, malul veya engelli şahıs bu durumdan sorumlu tutulmayacak.
Araç satışı ve devir koşulları
Engelli bireylere sağlanan istisna, araç ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılan veya devredilen araçlarda devam edecek. Ancak, 5 yılı dolduran araçlar, 10 yıl içinde yeniden satışa sunulursa, engelli birey bu istisnadan yararlanamayacak.