ANKARA-Sivas SRT
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), kadınların iş gücü piyasasına katılımını artırmayı hedefleyen İş-Pozitif Programı ile 2024 yılı itibarıyla 824 bin 124 kadına iş imkânı sağladı.
İŞKUR, istihdamı artırma, işsizlerin mesleki becerilerini geliştirme ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına dâhil edilmesini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın desteğiyle, 9 Şubat 2024 tarihinde İş-Pozitif Programı uygulamaya konuldu.
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen bu programla toplamda 824 bin 124 kadının istihdam edilmesi sağlandı. Bu istihdamın 555 bin 921’i İŞKUR aracılığıyla gerçekleşti. Programdan ek olarak Toplum Yararına Programı (103 bin 471 kişi), İşgücü Uyum Programı (120 bin 300 kişi), Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (4 bin 7 kişi) ve İşbaşı Eğitim Programı ile Meslek Eğitim Kursları’ndan (40 bin 425 kadın) faydalanıldı.
Kadınların en çok tercih ettiği meslekler arasında reyon görevlisi ve konfeksiyon işçiliği öne çıkarken, diğer popüler alanlar arasında silahsız özel güvenlik görevlisi, turizm ve otelcilik elemanları ve satış danışmanlığı yer aldı.
İstanbul, kadınların en fazla istihdam edildiği şehir olarak öne çıkarken, onu Ankara, İzmir, Manisa ve Antalya izliyor.
Program, kadın istihdamına yönelik mesleki eğitim, teşvik ve hibe sağlayan kamu kurumlarını, kadın kooperatiflerini, sivil toplum kuruluşlarını ve özel sektör organlarını bir araya getiriyor. Program kapsamında, 8 bakanlık işbirliğiyle kadınların iş gücü piyasasına katılımlarını destekleyen istihdam eşleştirme süreçleri kaydediliyor.
Kadınlara yönelik sunulan çeşitli hizmetlerin toplandığı bu programda, kadınlara ve işverenlere yönelik mesleki eğitim, mali destek, SGK teşviki, mesleki yeterlilik belgesi, girişimcilik desteği, işbirliği ve danışmanlık gibi birçok hizmet sunulmakta. Ayrıca, iş ve meslek danışmanlığı, engelli iş koçluğu, işbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kursları gibi çeşitli alanlarda eğitimler de verilmektedir.