HATAY-Sivas SRT
TARİHİ UZUN ÇARŞI’DA ASRIN FELAKETİNİN İZLERİ SİLİNİYOR
Geçici prefabrik çarşıya taşınan esnaf, önümüzdeki yıl yeni iş yerlerine kavuşacak. Bölgeden görüntüler paylaşan yetkililer, “Hatay’da ticaretin kalbinin attığı Uzun Çarşı’yı ayağa kaldırıyoruz. Bu kadim şehri öyle bir inşa ve ihya edeceğiz ki Hatay’ımızı yeniden tarihin, kültürün, medeniyetin merkezi yapacağız” dedi.
Medeniyetler şehri Hatay, Kahramanmaraş depremlerinde ağır yıkıma uğradı. Binlerce konutun yanı sıra, şehir merkezindeki asırlık yapılar, Tarihi Uzun Çarşı, Kemalpaşa ve Kurtuluş caddesi gibi kentin simge noktaları da depreme yenik düştü.
Yetkililerin, yeniden göreve başlamasının ardından 4 aylık sürede bölgeyi 21 kez ziyaret etmesi dikkat çekiyor. Uzun Çarşı esnafının taleplerini dinleyerek gereken adımları atan yetkililerin talimatıyla, esnaf prefabrik çarşıya taşındı. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve TOKİ, Tarihi Uzun Çarşı, Kemalpaşa ile Kurtuluş caddelerinde yeniden inşa ve ihya çalışmalarına başlamış durumda.
UZUN ÇARŞI’NIN İLK ETABINDA 131 İŞ YERİ YAPILIYOR
Tarihi Uzun Çarşı’nın ihalesi 4 Ekim’de gerçekleştirildi. TOKİ’nin yürüttüğü proje kapsamında, Uzun Çarşı’nın ilk etabında 6 bin 441 metrekarelik alanda, Antakya mimarisine uygun 131 dükkan ve iş yeri inşa edilecek. Bölgedeki sondaj çalışmaları da başladı. İş yerleri zemin+1’i geçmeyecek şekilde tasarlanacak.
YIKILAN KEMALPAŞA VE KURTULUŞ CADDELERİ YENİDEN KURULUYOR
Sit alanı olarak tescillenen Kemalpaşa Caddesi’nde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından, 20 bin metrekarelik alanda, 11 etap halinde inşaatlar sürdürülüyor. 7 etapta 426 dükkanın inşasına başlanmış durumda. “Dünyanın ışıklandırılan ilk caddesi” olarak bilinen Kurtuluş Caddesi’nde ise TOKİ tarafından, 4 ada içerisinde 11 bin 254 metrekare alanda 54 dükkan ve 47 konut inşa edilecek.
YETKİLİLER: UZUN ÇARŞI’YI AYAĞA KALDIRIYORUZ
Bölgeden görüntüler paylaşan yetkililer, “Hatay’da ticaretin kalbinin attığı Uzun Çarşı’yı ayağa kaldırıyoruz. Bu kadim şehri öyle bir inşa ve ihya edeceğiz ki Hatay’ımızı yeniden tarihin, kültürün, medeniyetin merkezi yapacağız” ifadelerini kullandı.
YAYLADAĞI TAŞI KULLANILIYOR
Çarşının tarihi dokusuna uygun örnek dükkan projesinin çizildiğini belirten yerel yetkililer, “Dükkanlarımız, avlu şeklinde inşa edilip, çift girişli olacak. Şehrin kültürünü yansıtan malzemelerin kullanılması ve kültürünü bu şekilde ihya edilmesine yönelik talimatlar aldık. Biz de Hatay’a özgü Yayladağı taşını cephe kaplamalarında kullanıyoruz. Ticaret erbaplarımız çarşıya döndüğünde, o havayı teneffüs edecek” dedi.
“HER ŞEYİN DAHA GÜZEL OLACAĞINA EMİNİM”
Prefabrik çarşıda ticarete devam ettiklerini anlatan esnaf, “Hayata tutunmaya, yeniden doğmaya başladık. Kontey