Bayramda geleneksel tatlılardan biri olan baklava, imalathanelerde yoğun üretim sürecine girdi.
Aile bireylerine ve misafirlere ikram amacıyla alışveriş yapan vatandaşlar, şimdiden baklava siparişlerini vermeye başladı.
Pastane ve tatlı imalathaneleri, işletmelerine “bayram baklavası siparişi alınır” afişlerini astı.
“MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN HİLE YAPILIYOR”
Antalya Pastacılar Odası Başkanı, baklavada maliyetleri düşürmek amacıyla ceviz yerine yer fıstığı, çekirdek içi ve glikoz gibi “hileli ürünlerin” kullanılmasının yaygınlaştığını aktardı. “Hileli ürünle yapılan baklavayı kilosu 120 liraya kadar satıyorlar, ‘ucuz baklava’ etiketiyle satış yapılıyor.” dedi.
CEVİZLİ 400-600, ANTEP FISTIKLI 800-1.000 LİRA
Bayram tatlısı için sipariş vermeyi düşünenler, bütçelerine ve damak tadına uygun baklavanın satıldığı yerleri araştırmaya başladı. Pastane ve fırınlarda cevizli baklavanın kilosu 400 ila 600, Antep fıstıklı baklavanın ise 800 ila 1.000 lira civarında satışa sunulduğu gözlemleniyor.
KİLOSU 400 LİRANIN ALTINDAKİ BAKLAVAYA DİKKAT
Antalya Pastacılar Odası Başkanı, baklavanın bazı yerlerde daha ucuz veya pahalı fiyattan satıldığına dikkat çekerek, iş yeri maliyetinin ve kullanılan malzemelerin fiyat üzerinde önemli etkisi olduğunu vurguladı. Kilosu 400 liranın altında satılan baklavaların alınması konusunda vatandaşları uyardı.
HİLELİ ÜRÜN UYARISI
Vatandaşların, bayram tatlılarını güvenilir pastane, fırın veya tatlı dükkanlarından alması gerektiğini belirten başkan, “Ucuza mal edenler genellikle hileli ürünlerle merdiven altı üretim yapıyor. Baklavada hile yapanlar, hazır şerbet ve glikoz kullanabiliyor. Vatandaşlarımız alacağı baklavanın tadına baksın. Cevizli baklavada yer fıstığı, çekirdek içi kullananlar olabilir. Antep fıstıklı baklavalarda ise gıda boyası kullanılan ürünler var.” açıklamasında bulundu.
“UCUZ DİYE SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN”
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı, baklava üreticilerinin maliyetleri düşürmek için kullandıkları ürünlerin sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi vererek, “Tüketicilerin ucuz baklava alırken sağlıklarını riske atmaması gerekir.” dedi.
Bazı yerlerde baklava fiyatının 1.500 liraya kadar çıkabildiğini belirten başkan, uygun fiyatlı baklavaların sağlık riskleri barındırabileceğine dikkat çekti. Kullanılan yağ ve şekerin kalitesiz olabileceğini, fıstıklı baklavada yeşil renkli farklı ürünlerin veya gıda boyalarının kullanılabileceğini ifade etti.
“TATLININ ÜRETİLDİĞİ ORTAMIN HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ”
Hijyen koşullarına uyulmayan ortamlarda muhafaza edilen fındık ve cevizlerde oluşan küflenmenin kansere yol açabilecek toksinler barındırabileceğini vurguladı. Fıstık yerine sebze ve diğer düşük kaliteli ürünlerin kullanıldığı baklavaların piyasaya sürülebileceğini, bunların gıda boyalarının alerjik reaksiyonlara da yol aç