Baş ağrıları, çeşitli sebeplerle meydana gelebilir ve bazı hastalıkların habercisi olabilir. Genellikle zararsız bir durum olan baş ağrısı, bazen ciddi sağlık problemlerin belirtisi olabilir. Migren, gerilim tipi baş ağrısı, sinüzit, hipertansiyon, beyin tümörleri, beyin kanaması veya anevrizma, temporal arterit, küme tipi baş ağrısı, enfeksiyonlar ve trigeminal nevralji gibi hastalıkların hepsi farklı belirtilerle kendini gösterebilir.
Migren, zonklayıcı ve şiddetli bir baş ağrısıyla karakterizedir ve genellikle bulantı, kusma ve ışık veya sese karşı hassasiyetle birlikte görülür. Gerilim tipi baş ağrısı ise başın çevresinde sıkıştırıcı bir ağrıya yol açabilir ve genellikle stres, yorgunluk veya kötü duruş nedeniyle ortaya çıkar. Sinüzit, özellikle alın ve yanak bölgesinde yoğunlaşan ağrı ile kendini gösterir ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle birlikte görülebilir.
Hipertansiyon, yüksek tansiyonla ilişkili olarak ense veya başın arka kısmında şiddetli bir ağrıya sebep olabilir. Beyin tümörleri ise sürekli ve ilerleyici olan baş ağrılarıyla kendini gösterir ve görme kaybı, denge bozuklukları gibi belirtilerle birlikte olabilir. Beyin kanaması veya anevrizma durumlarında sudden, çok şiddetli ve farklı bir baş ağrısı hissedilir ve bilinç değişiklikleri, bulantı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Temporal arterit, genellikle yaşlılarda gözlemlenen ve şakak bölgesinde şiddetli ve hassas bir baş ağrısına yol açan bir durumdur. Küme tipi baş ağrısı ise göz çevresinde delici bir ağrı olarak kendini gösterir ve gözde sulanma, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle birlikte olabilir. Enfeksiyonlar, menenjit veya ensefalit gibi beyin enfeksiyonlarına işaret edebilir ve ateş, ense sertliği gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Son olarak trigeminal nevralji, yüzde şiddetli ve kısa süreli elektrik çarpması benzeri ağrılarla kendini belli edebilir ve genellikle yüz kaslarının istemsiz hareketleriyle birlikte görülür. Bu hastalıkların hepsi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir, bu yüzden baş ağrılarının sürekli ve şiddetli olması veya diğer belirtilerle birlikte görülmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurmak önemlidir.